Bakonszegi „kiképzőtábor” 2019.07.08-12

Az IPA Magyar Szekció NAV Szervezete és a Pénzügyőr Sportegyesület szervezésében 2019. július 08-tól 12-ig került megrendezésre a NAV-nál dolgozó munkatársak gyermekei részére a nyári „kiképzőtábor” immár hatodik alkalommal. A tábor helyszíne hagyományosan a NAV Bakonszegi üdülőfaluja volt, ahol 8 és 13 év közötti életkorban összesen 30 gyermek vett részt. Kiképzőtáborunkban idén Nemesvámos csapatát láthattuk vendégül, a táborban történő részvételi lehetőséget az IPA-NAV a vámos települések versenyén elért második helyezésükért ajánlotta fel. A táborba érkezéskor minden gyerek emblémázott, feliratozott pólókat kapott ajándékba, ezzel is erősítve a csapatszellem kialakítását.
 Az egészséges életmódra történő nevelés és a sportolás népszerűsítése érdekében minden reggel 0715 és 8 óra között közös edzésekkel kezdtünk.
A sportfoglalkozások keretében a futáson és a sajátsúlyos erősítőgyakorlatok mellett a gyerekek alapvető ütő és rugótechnikákkal is megismerkedhettek.
 Hétfőn délután a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) tartott ismertetőt, mely során a gyerekek megismerkedhettek a felszereléseikkel, majd az újraélesztéssel kapcsolatosan hallgattak meg hasznos információkat.
Ezt követően a felszereléseket ki is lehetett próbálni, valamint a kihelyezett „Ambu babán” az életmentő szívmasszást is végre lehetett hajtani. A foglalkozás játékos vetélkedővel zárult, melynek során a hordágycipelésben lévő jártasságot kellett bemutatni.

 Vacsora előtt egy rendkívül tehetséges Trial kerékpáros versenyző-edzőtől láthattunk egy lélegzetelállító bemutatót, melynek keretében a gyerekeket is bevonva ugratott át különböző akadályokat.
 
 
 
 

Vacsora után kiütővel vezettük le a napot, amit később szinte minden nap megismételtünk egészen addig, míg a szúnyogok be nem zavartak minket.
  Kedden reggel az edzést és reggelit követően buszra szálltunk és Debrecenbe utaztunk a „lézerpincébe” ahol csapatokra osztódva vívták a fiatalok a fény és hangeffektusokkal megspékelt harcokat. Több fordulóban, több játékstílust kipróbálva többször „vérre” menő csatákat folytattak egymás ellen.
 Délután a Berettyószentmártonban található Morotva Ligetbe utaztunk, ahol mindenkinek lehetősége volt kipróbálni az ország első sík pályájára épült elektromos meghajtású bobjait.

A vacsorát követően megkezdődtek a csocsó, asztalitenisz, és kosárlabda selejtezők, melyek során egyénileg, vagy csoportokba szerveződve folytak az elsőbbségért folyó játékok.

 Szerdán egész nap a Berettyóújfaluban található Bihar Termálliget strandfürdőben lazítottunk. A pihenést is aktívan töltöttük el a homokos röplabdapályán vívtak ádáz csatákat a sportolni vágyó fiatalok.
 Vacsora után folytattuk az előző napi sportjátékok döntőit és ekkor került megrendezésre a foci bajnokságunk is.
  Csütörtökön délelőtt a Bakonszegen található paintball pályára mentünk, ahol három tíz fős csapattal mértük össze harci tudásunkat, de a főként lányokat tömörítő „zacskós leves” csapaton senki nem tudott felül kerekedni.
 Csütörtök délután a NAV Hajdú-Bihar Megyei Vám és Pénzügyőri Igazgatóságának kutyavezetője mutatta be hogyan küzdenek az illegális cigarettacsempészek ellen négylábú „járőrtársával”. Láthattunk gépjármű- és poggyász átvizsgálást, mely során előkerültek az elrejtett dohánytermékek. A hivatalos bemutató után a gyerekek simogatással jutalmazták a kutyust.
 A vacsora előtt a közkedvelt zombi vadászatra került sor, melyet a tábor mellett lévő erdőben kialakított pályán lehetett kipróbálni teljes menetfelszerelésben, lövedékálló mellényben és repeszálló szemüvegben. A „vadászat” alatt folyamatosan esett az eső, de ez a lelkesedést és a harci kedvet nem csökkentette.

Szerencsére az eső elállt, így meg tudtuk tartani a hagyományosnak tekinthető búcsúesti szalonnasütést is.

Pénteken délelőtt a tábor zárására került sor, melynek keretében a sportjátékok helyezettjei oklevelet és ajándékokat vehettek át. Kiosztásra kerültek a csoportképpel ellátott emléklapok is. A gyerekek szóban és írásban is értékelték a tábort, mellyel a táborszervezők munkáját segítik abban, hogy évről évre jobb táborokat tudjunk szervezni.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy egy mozgalmas, izgalmas programokkal teletűzdelt táboron vagyunk túl, ahol új barátságok születtek, a szórakozáson túl a sportra és a rendvédelmi terület megismerésére is nagy hangsúlyt fektettünk.