JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Szavazások

Tetszik Önnek a szövetség honlapja?
 
Kezdőlap
Hirdetés
Irodalmi pályázat a VTOT keretében
2007. július 10. kedd 23:00

A találkozó programtervezetének az élén szerepelt – a tudományos kerekasztal mellett – az irodalmi pályázat, amely a települések életével kapcsolatos érdekes történet elbeszélés, elbeszélő költemény vagy adoma formájában való feldolgozását tűzte ki célul. A szervezők hangsúlyozni kívánták ezzel, hogy a jelenleg „alulról” szerveződő és a remények szerint majdan /Popper Péter kifejezésével/ „összeérő” kisebb-nagyobb közösségek – ami ez az új formáció is – szellemi-lelki-morális kondíciója nélkülözhetetlen az új magyar társadalom létrejöttéhez. A hagyományőrzés, az „ismeretlen múlt” /a sokszor torz, hiányos történelmi tudat „fehér foltjai/ feltérképezése, az anyanyelvi kultúra ápolása, lehetőség teremtése a szép iránt fogékony kreatív emberek számára – ezek voltak a pályázat kiírásának alapgondolatai.
 
Helyezések:

I. díj: A zsűri nem adta ki.
II. díj /megosztva/:
Kissné Hajni /Vámosgyörk/ – elbeszélés – Visontai Kovách Lászlónak, Vámosgyörk utolsó „földesurának” emberi alakja.
Varga Gyula /Vámosgyörk/ - elbeszélés – gyermekkori élmények a második világháborúból: felszabadultunk?
III. díj /megosztva/:
Nagy Ágostonné /Nemesvámos/ – adomák Nemesvámosról.
Palla Jánosné Hevér Piroska /Vámosgyörk/ – vers.
Wanderer Ferencné /Somogyvámos/ – adomák Somogyvámosról.

A szervező megköszöni Halász Margit vámospércs – budapesti írónak, hogy legújabb regénye példányaival, illetve Szabó István vámosgyörki írónak-költőnek, hogy jelentős számú kötete rendelkezésre bocsátásával a díjazást nagy mértékben segítette.
Ugyancsak köszönet jár a vámosgyörki Visontai Kovách László Általános Iskola tanárainak és dolgozóinak – különösen Kovács Lajos igazgatónak, Kovácsné Medve Mária magyartanárnak és Szedmák Istvánné igazgatóhelyettesnek a zsűrizésben, illetve az eredményhirdetést is szolgáló rendezvény megszervezésében nyújtott segítségért.

Dr. Szabó István
   a rendezvény szervezője

Adomák a pályázatokból
Nemesvámos:

„Jártál-e már Vámoson?”
Ez a kérdés gyakran hangzott el úgy évszázaddal ezelőtt a környék vásárain, ahol a vámosi ember poharazgatás közben ismerkedett a messziről jött idegennel. S ha az mégcsak nem is hallott róla, tovább kérdezett, de a választ, bár kissé különösen fogalmazva, azonnal megadta: „Tudod-e, mekkora nagy falu az? Király a harangozója, száz a pap benne és annyi a tanító, mint a bot.” Alkalmanként találós kérdést tett fel: „Tudod-e, melyik Veszprém megyében az a falu, amit lencseországnak hívnak és száz papja egy bottal megy a templomba, a király meg harangoz?” A beszélgetőtárs bizonyára csodálkozva várta a rejtély feloldását és jót nevetett a hallottakon: a község harangozója akkortájt a népes Király családból került ki, református papját Szász Kálmánnak, rectorát pedig Bott Miklósnak hívták. E három tisztség betöltői hosszú éveken, évtizedeken át szolgálták Vámos népét. A róluk – nevük, funkciójuk alapján – formált nyelvi játékok a falubeliek humorérzékét hirdetik. Az idősebbek ma is nevetve emlékeznek gyermekkoruk esti harangszóira, amikor számukra ámulatot keltően – megszólaltak a felnőttek: „No, harangoz a király!”

Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:28 )
Bővebben...
 
Kerekasztal-beszélgetés a Vámos- névelem kialakulásáról
2007. július 10. kedd 23:00

Az általános iskola adott otthont annak a tudományos ülésnek, amelyet a Vámos-napok programjának összeállításakor a szervezők még tisztán nyelvészeti jellegűre terveztek, ám a kerekasztal-beszélgetés forgatókönyvét végül, ahogy mondani szokták, maga az élet írta – sokkal színesebben, mint arra akár a legelőrelátóbbak képesek lehettek volna.
 
Persze, ez nem is történhetett másként, hiszen a részvételi szándékukat előre jelző előadók közül az egyetlen vérbeli nyelvész, Szabó G. Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola Magyar Nyelvészeti Tanszékének tanára vizsgáztatási kötelezettségei miatt távol maradt. Az általa írt tanulmány – A Vámos- jelző középkori helységneveinkben : Magyar Nyelvjárások, 35. sz. (1998) – részleteit így, az ülés moderátora, Szabó István, vámosgyörki író, költő olvasta fel gondolatindító gyanánt. Ezután Nemesvámos néveredetéről Sövényházi Balázs képviselő úr ismertette dr. Praznovszky Mihálynak, a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatójának tudományos alapossággal és könnyed szellemességgel írt alkalmi tanulmányát. A tárgyszerű tényeken túl többek között arról a – tudományosnak legfeljebb a vicctan területén elfogadott – „elméletről” is hallhattunk, hogy a korabeli figurális ábrázolásban a vámosok betört orral láthatók, mert a vámvita végeredménye gyakran nyolc napon túl gyógyuló sérülés volt. Vámosújfalu történetéről, nevének kialakulásáról Varga Gyula tanár úr mesélt a résztvevőknek. A rendkívül alapos felkészülésről tanúskodó előadása végén a jelenlévők reményüket fejezték ki, hogy a korabeli, virtuskodó újfalusiak által „szedett” „vérvám” nem kerül újra bevezetésre. A következőkben a kerekasztal-beszélgetés, amennyivel eltért eredeti témakörétől, annyival gazdagabbá is vált. Vámosatya és Vámosoroszi szószólója dr. Szabó József János alezredes úr volt, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense, hadtörténész. Rendkívüli szakmai tudásról árulkodó, ugyanakkor élményszerű előadásában a fő hangsúlyt az elnéptelenedés szomorú útját járó Vámosatya „fekete ládájának”, a Büdy-várnak a bemutatására helyezte. A község megmaradásának záloga lehet az egykori erőd feltárása, melyhez az ülés résztvevőinek szellemi támogatását kérte, és kapta. A következő előadások aktualitását az adta, hogy az I. Vámos Települések Országos Találkozója évében ünnepli a Vám- és Pénzügyőrség a 140. születésnapját. Banicz László történész, a barcsi Dráva Múzeum munkatársa a barcsi pénzügyőrség történetéről beszélt a szenvedélyes kutató mély átélésével. Korabeli dokumentumok elektronikus másolatai segítségével megismerkedhettünk a múlt legkeresettebb dohány-, szesz- és egyéb csempészeivel is. A Vám- és Pénzügyőrség majd’ másfél évszázados történetét dr. Köpf László, a Rendőrtiszti Főiskola Vám- és Pénzügyőri Tanszék vezetője foglalta össze dióhéjban, kitekintést adva a jövő fejlődési irányaira is. Szentiványi Ildikó tanítónő a témához ugyan szigorúan nem kapcsolódó, de rendkívül ízes somogyvámosi adomáival derítette tovább a kezdettől fogva oldott hangulatú ülést. Érdeklődő hallgatóként Vámoscsalád képviselője is részt vett a rendezvényen. Miután senkinek sem volt más „elvámolnivalója”, a hivatalos rendezvény kötetlen társalgássá, ismerkedéssé alakult át.
 
A kerekasztal-beszélgetés legtöbb résztvevője Vámosgyörkre Atkár községen át érkezett, melynek neve a legenda szerint a hajdani fuvarosok, kereskedők ’Ott kár menni, mert Györkön vámot szednek!’ figyelmeztetéséből származik. Valamennyi jelenlevő egyetértett abban, most nem volt ’ott kár’ Györk felé fordulni. Valamennyien bízunk benne, hogy jövőre újra találkozunk, immár a II. VTOT-n.

Szabó István
Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:16 )
 
VTOT labdarúgó bajnokság
2007. május 19. szombat 23:00

Vámos-települések kispályás labdarúgó bajnoksága 
 

Ideje: 2007. június 2. 11.00 óra 

Helye: Vámosgyörk Sporttelep (Sport tér 1.) 

Játékszabály: Az 5+1-es kispályás játékszabályoknak megfelelően

                            Kiállítás: 2 perc (kék lappal)

                                           5 perc (sárga lappal)

                                           végleges kiállítás ( piros lappal)

                                           A végleg kiállított játékos a következő mérkőzésen nem játszat.  

Játéktér : 20x40 m-es kispálya

                2x3 méteres kapukkal 

Játékidő: 2x20 perc 

Csapatlétszám: 10 fő 

Jelentkezettek száma: 7 település + Vám és Pénzügyőrség = 8 csapat 

Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:28 )
Bővebben...
 
Vámos napok értékelése - Pénzügyi helyzet
2007. június 26. kedd 23:00

Támogatói bevételek:

Hám László alpolgármester    543600.-  ( 6 havi tiszteletdíjj)

IPRV Rt    500000.-

Ökogum kht    500000.-

Hungarohab kht    300000.-

Hungakku  kht    300000.-

Kunságszesz kft    250000.-

Ökopannon kht    150000.-

Fegrupp Invest rt.    100000.-

Ezro-Novex kft     100000.-

ALCUFER kft    50000.-

Északmagyarországi MÉH Rt    50000.-

A&M kft    100000.-

Nemsvámos önkormányzata    200000.-

Somogyvámos önkormányzata    96000.-

Várunk még

Magyar Vámszövetség    200000.-

HKIK    50000.-

Összesen:    3489600.-

Kiadások:    2272177

(Melléklet szerint )                       

Jelenleg bankszámlán van    727773.-

Pénztárban készpénzben van    18489.-

Kifizetetlen számlánk van:

VIVA Media zrt    775500.-

DVD készítés    70000.-

Törökök számlája    70000,-

Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:19 )
Bővebben...
 
További tartalom...
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 Következő > Utolsó >>

Találatok 231 - 235 / 240

Ma 2019. augusztus 23. péntek, Bence napja van.

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
www.it-nav.hu Pécs munka egerallas.hu SalgotarjanAllas.hu GyulaAllas.hu Gyongyosallas.hu EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu SzekszardAllas.hu KaposvarAllas.hu TiszaujvarosAllas.hu Hirdetési oldal AusztriaAllas.hu DunakesziAllas.hu ErdAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu Hírlevél küldés MosonmagyarovarAllas.hu kupon
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"