JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Szavazások

Tetszik Önnek a szövetség honlapja?
 
Kezdőlap
Hirdetés
Üdvözöljük a Vámos Települések Szövetségének honlapján!
2008. március 01. szombat 00:00
Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 10:23 )
 
Személyes beszámolók
2007. július 05. csütörtök 23:00
A színpadi műsorszámok érdekesek, színesek, színvonalasak voltak. Igaz, az időjárás olykor megijesztett bennünket, de a tervezett program megvalósult.
Minden korosztály képviseltette magát, az óvodás korúaktól a nyugdíjasokig. Ez is azt bizonyítja, hogy mindenki megtalálta, megtalálhatta a kedvére való műsorszámot, produkciót. A színpadi programokat sokan nézték végig, a hangulat vidám volt a nap folyamán. Megismerhettük a vendég községek hagyományait, az adott település népviseletét, dalait. Mi, vámosgyörkiek pedig bemutatkozhattunk, bemutathattuk a községünkben működő csoportok életét, műsorszámait. Előadhattuk azokat a műsorokat, amivel izgatottan készültünk erre a különleges napra.
A nézők kitartása, hangos, olykor szűnni nem akaró tapsa minden szereplőt örömmel töltött el és azzal az érzéssel, hogy érdemes volt dolgozni ezért a napért.
Úgy gondolom, hogy ez a találkozó közelebb hozta az embereket egymáshoz. A szereplők a gyakorlások során szinte összekovácsolódtak. Az minden előadásból érződött.  Barátságok, ismeretségek kötettek, ami a mai világban nagyon fontos, hiszen az emberek sokszor csak elmennek egymás mellett szótlanul, idegenként. A mosolyra, a segítő, bátorító jó szóra mindnyájunknak szüksége van. Ez ad erőt a továbblépéshez, az új elkezdéséhez, önmagunk megvalósításához.
 
Tóth Zoltánné, Kiss Judit
 
Egyházzenei hangverseny 2007. június 2. Vámosgyörk, Mindenszentek Templom
 
A VTOT keretein belül megrendezésre került templomunkban az egyházzenei találkozó. Igaz, a „Vámos-család”-ból csak egyetlen kórus jelentkeztett, de ez nem törte meg lelkesedésünket.
Délután 5 órakor kezdődött a hangverseny, amelyen az egyházi zenére kíváncsi hallgatók szép számmal vettek részt.
A hangverseny kezdetén Seregi László – a Somogyvámosi Ökumenikus Énekkar karnagyának – orgonajátékát hallhattuk, majd feleségével Sereginé Németh Dórával adtak elő 2 Sütz darabot.
A Vámosgyörki Scola gregorián tételeket adott elő a Graduale Triplexből latin nyelven, majd két kétszólamú ének következett Volly István és Bárdos Lajos szerzőktől. Kórusvezető: Barnáné Pittner Krisztina.
Ezután Kalocsai Mária népdalénekes csodálatos hangjában gyönyörködhettünk, aki saját maga is felkerekedik népdalgyűjtésre határainkon túlra is, hogy minél hitelesebben közvetíthesse számunkra az értékes népdalokat. Előadásában Moldvai csángóföldi Boldogasszony éneket, „Ittes ereszkedik Márton szép Ilona” kezdetű balladát, majd az ősi székely himnuszt hallhattuk.
Végül a Somogyvámosi Ökumenikus Énekkar műsorát élvezhettük, amelyben megszólaltak régi mesterek (Michael Praetorius, William Byrd, G. P. da Palestrina) művei mellet magyar szerzők (Rezessy László, Pécselyi Király Imre, Kodály Zoltán) kompozíciói is. Kórusvezető: Seregi László
A hangverseny jó hangulatát fokozta, hogy a somogyvámosiak 3 zulu keresztény éneket is előadtak zulu nyelven, amelyekkel nagyon jó hangulatot teremtettek.
Mind az előadók, mind a hallgatóság lélekben feltöltődve távozott a templomból.
Remélem, folytatódhat ez a megkezdett hagyomány, és templomunkban minden évben tudunk szervezni egyházzenei találkozót mindnyájunk nagy örömére!

Barnáné Pittner Krisztina
 

Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:51 )
Bővebben...
 
Sajtó viszhang
2007. július 05. csütörtök 23:00

Pénzügyőr 01 Pénzügyőr 02 VTOT újságcikk

Újságcikk 04 VTOT Újságcikk 05 VTOT újságcikk 06

Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:47 )
 
Irodalmi pályázat a VTOT keretében
2007. július 10. kedd 23:00

A találkozó programtervezetének az élén szerepelt – a tudományos kerekasztal mellett – az irodalmi pályázat, amely a települések életével kapcsolatos érdekes történet elbeszélés, elbeszélő költemény vagy adoma formájában való feldolgozását tűzte ki célul. A szervezők hangsúlyozni kívánták ezzel, hogy a jelenleg „alulról” szerveződő és a remények szerint majdan /Popper Péter kifejezésével/ „összeérő” kisebb-nagyobb közösségek – ami ez az új formáció is – szellemi-lelki-morális kondíciója nélkülözhetetlen az új magyar társadalom létrejöttéhez. A hagyományőrzés, az „ismeretlen múlt” /a sokszor torz, hiányos történelmi tudat „fehér foltjai/ feltérképezése, az anyanyelvi kultúra ápolása, lehetőség teremtése a szép iránt fogékony kreatív emberek számára – ezek voltak a pályázat kiírásának alapgondolatai.
 
Helyezések:

I. díj: A zsűri nem adta ki.
II. díj /megosztva/:
Kissné Hajni /Vámosgyörk/ – elbeszélés – Visontai Kovách Lászlónak, Vámosgyörk utolsó „földesurának” emberi alakja.
Varga Gyula /Vámosgyörk/ - elbeszélés – gyermekkori élmények a második világháborúból: felszabadultunk?
III. díj /megosztva/:
Nagy Ágostonné /Nemesvámos/ – adomák Nemesvámosról.
Palla Jánosné Hevér Piroska /Vámosgyörk/ – vers.
Wanderer Ferencné /Somogyvámos/ – adomák Somogyvámosról.

A szervező megköszöni Halász Margit vámospércs – budapesti írónak, hogy legújabb regénye példányaival, illetve Szabó István vámosgyörki írónak-költőnek, hogy jelentős számú kötete rendelkezésre bocsátásával a díjazást nagy mértékben segítette.
Ugyancsak köszönet jár a vámosgyörki Visontai Kovách László Általános Iskola tanárainak és dolgozóinak – különösen Kovács Lajos igazgatónak, Kovácsné Medve Mária magyartanárnak és Szedmák Istvánné igazgatóhelyettesnek a zsűrizésben, illetve az eredményhirdetést is szolgáló rendezvény megszervezésében nyújtott segítségért.

Dr. Szabó István
   a rendezvény szervezője

Adomák a pályázatokból
Nemesvámos:

„Jártál-e már Vámoson?”
Ez a kérdés gyakran hangzott el úgy évszázaddal ezelőtt a környék vásárain, ahol a vámosi ember poharazgatás közben ismerkedett a messziről jött idegennel. S ha az mégcsak nem is hallott róla, tovább kérdezett, de a választ, bár kissé különösen fogalmazva, azonnal megadta: „Tudod-e, mekkora nagy falu az? Király a harangozója, száz a pap benne és annyi a tanító, mint a bot.” Alkalmanként találós kérdést tett fel: „Tudod-e, melyik Veszprém megyében az a falu, amit lencseországnak hívnak és száz papja egy bottal megy a templomba, a király meg harangoz?” A beszélgetőtárs bizonyára csodálkozva várta a rejtély feloldását és jót nevetett a hallottakon: a község harangozója akkortájt a népes Király családból került ki, református papját Szász Kálmánnak, rectorát pedig Bott Miklósnak hívták. E három tisztség betöltői hosszú éveken, évtizedeken át szolgálták Vámos népét. A róluk – nevük, funkciójuk alapján – formált nyelvi játékok a falubeliek humorérzékét hirdetik. Az idősebbek ma is nevetve emlékeznek gyermekkoruk esti harangszóira, amikor számukra ámulatot keltően – megszólaltak a felnőttek: „No, harangoz a király!”

Utolsó frissités ( 2008. március 01. szombat 17:28 )
Bővebben...
 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

Találatok 241 - 245 / 253

Ma 2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van.

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
www.it-nav.hu Pécs munka egerallas.hu SalgotarjanAllas.hu GyulaAllas.hu Gyongyosallas.hu EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu SzekszardAllas.hu KaposvarAllas.hu TiszaujvarosAllas.hu Hirdetési oldal AusztriaAllas.hu DunakesziAllas.hu ErdAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu Hírlevél küldés MosonmagyarovarAllas.hu kupon
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"