JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Szavazások

Tetszik Önnek a szövetség honlapja?
 
Kezdőlap
Hirdetés
Falunap, avagy Középkori Vigasságok Vámosatyán
2013. augusztus 28. szerda 18:02

Augusztus 2o.-án Középkori vigasságok az újjá éledt Büdy várnál kezdődött az idei falunapi rendezvény VÁMOSATYÁN. Szász József polgármester megnyitójában emlékezett a vár történetére,az elmúlt évek feltárási munkálataira,a segítőkész támogatókra,majd elkezdődött a hagyományokat megelevenítő fegyver és harcászat bemutató,katonai akadályverseny, közben  középkori totó játékon is részt vehettek az érdeklődők. Az első helyszínen Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, nyugalmazott ezredes és munkatársai valamint a Magyar kultúra lovagjai várták, fogadtak és szervezték a látogatóknak a tartalmas programot. Középkori játékok részesei lehettek a gyerekek és felnőttek. Nyilaztak, íjaztak, dárdával és egyéb harci eszközökkel ismerkedtek az idelátogatók, valamint ismeretterjesztő és tréfás játékkal, élettel töltötte meg a közönség a középkori vár környékét.

13. 30 órakor a vendégek és a lakosság az óvoda udvarán valamint a Faluháznál gyülekezetek az ünnepségre. Az augusztus 20.- i történelmi ünnep méltóságának megfelelőn a Faluháztól lovasok honfoglalás kori ruházatban és az ünneplő vendégsereg kíséretében vitték a nemzeti, valamint az EU.- s zászlót az óvoda udvarán kialakított színpadig.

A Falunap művészeti és kulturális programja du. kezdődött, melynek ünnepi köszöntőjét ismét Szász József polgármester celebrálta a zsúfolásig megtöltött Óvoda udvaron. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat polgármestere, majd Németh Sándor a Magyar Kultúra Lovagja versmondással üdvözölte a közönséget és a település lakosságát.  Dr. Tilki Attila ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a parlament az új jogszabályok megalkotásával és az államalapításhoz hasonló léptékű intézkedéseket tesz, melynek alapján a jövő társadalmának kiépítése az alaptörvény preambuluma szerint is a jövő nemzedékére, a fiatalokra vár.

Mint díszvendég Beregszászi Olga STEPHANUS REX aranydíjas adott rendkívül színvonalas és nagyon nagy sikerű dalokat ,  majd a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret,melyet  utána a jelenlévők jóízűen elfogyasztottak.
A Dongó együttes narrátora és dalai államalapító Szent István királyunk törvényeiből adott színvonalas tájékoztatást és hangulatos műsort.
A nap fénypontja volt település díszpolgári címének átadása dr.Gulyás István részére.

Dr.Gulyás István közel 1o éve önzetlenül támogatja azt a polgármesteri törekvést, hogy a településnek legyen saját tájháza, régi falusi életet bemutató vendégszobái, vám múzeuma, egyházi tárgyak gyűjteménye, régi harcászati használati tárgyai,és minden, ami a régi időkre emlékezteti nemcsak a helyieket,hanem a szép számmal  megjelenő turistákat is.

Dr.Gulyás István munkájának köszönhetően a Falunap keretében került ünnepélyes át - adásra az egyházi gyűjtemény, amihez foghatót jelenleg csak Esztergomban lehet látni. A múzeumi látványtár kulcsaira is áldását adták a történelmi egyházak képviselői.

A rendezvény üde színfoltja volt az Észak –Alföldi Regionális Vám és Pénzügyőri Főigazgatóság bevetési egységének bemutatója, mely élethű betekintést adott az egység tevékenységére, valamint a hamisítás elleni tulajdon-jogvédelmi tevékenység szakszerű ismertetése, játékos vetélkedővel egybekötve. A szemünk láttára alakult ki szinte egy igazi földrajz óra ahol a résztvevők a jó válaszokért NAV - os ajándékokat kaptak.
Az igen nagysikerű bemutatót a NAV Közép-magyarországi Vám és Pénzügyőri Főigazgatóság - Bevetési egységének bemutatója.

A rendezvényen megjelent a település korábbi díszpolgára Dr. Berényi László, Bók Mihály a Vámos Települések Szövetsége főtitkára, Dr. Szabó János alezredes,  a NAV Észak-alföldi Regionális Vám és Pénzügyőrség Főigazgatóság főosztályvezetője is.

A vendégek és a lakosság ünnepi ebéden vettek részt, majd folytatódott a BEREGTÖT munkatársai által szervezett játékos vetélkedő. Közben a rendezvényen folyamatosan a színpadi fellépők sorával, színvonalas műsor volt.
A Tájház udvarán, ahol a NAV akciócsoportja tartotta a bemutatót az oda érkező vendégek, megtekinthették a Büdy teremben elhelyezésre kerülő 1927 –ből származó Büdy várrom másolatát, amely bizonyítéka annak, hogy ez a várrom a magyar történelem része és az örökösök ezt a napot választották, hogy az okirat másolatát átadják a településnek. A látogatók a közeli Emlékparkban a hősi múlt az elesett ősök emlékműve és a vámszedés majd a történelem sorsfordító évének kopjafáin időzhettek el. Ez alatt a fellépő művészeti csoportok, zenészek alatt dübörgött a színpad az utcabál előzeteseként.

A rendezvény utcabállal, valódi karneváli hangulatban ért véget. Hangulatos, honismeretben gazdag boldog napot tölthetett a látogató a „Nyugalom és Béke Szigetén” Vámosatyán augusztus 20. –án.

Ismét bebizonyosodott, hogy egy olyan kis település is, mint VÁMOSATYA szinte csodát tud tenni, ha van összetartás, segítőszándék és van egy olyan polgármester, mint Szász József.

Köszönet a település lakóinak, a rendezvény támogatóinak, hogy felejthetetlen FALUNAPOT varázsoltak VÁMOSATYÁN.

Utolsó frissités ( 2013. augusztus 28. szerda 18:03 )
 
Vámosi Falunapok
2013. augusztus 26. hétfő 21:19
Somogyvámos Község Önkormányzata augusztus 16-17 én rendezte  azt a Falunapot, mely arra volt hivatott,hogy tovább erősítse a helyi értékek bemutatásán és a kultúrák párbeszédén keresztül a településen élők egymás közötti kapcsolatát, emlékezzenek a múltra, függetlenül bőrszintől, vallási, politikai hovatartozástól.

Megható pillanatoknak voltak részesei azok,akik részt vettek a „régi vámosiak” találkozóján, hiszen a közel 8o megjelent több évtizede nem találkozott egymással. Jó volt látni ahogyan közösen emlékeztek a régmúltra. Az eseményen megjelent Móring József Attila országgyűlési képviselő, Hajgató Zoltán pénzügyőr ezredes a NAV Dél-dunántúli Regionális Vám – és Pénzügyőri Főigazgatóság főigazgatója,természetesen jelen voltak a képviselő-testület tagjai,valamint Dékányné Károly Marianna polgármester asszony.

A kitüntetések átadása után színvonalas színpadi produkciókat láthatott a szépszámú publikum.Külön említést érdemel a Krisna – völgyi gyermekek zenés bemutatója, mely produkció a Sri Prahlada Általános Iskola tanulóinak előadásában volt látható.

Augusztus 17-én a világhírű  PÉNZÜGYŐR zenekar zenés ébresztővel adta meg az alaphangot a vidámság folytatására. A település apraja-nagyja megmozdult, hiszen volt aki a futóversenyre készült,mások a főzőversenyre,megint mások serényen kivették részüket a szervezői munkába. 18 csapat részvételével zajlott a főzőverseny, melyhez az alapanyagot az önkormányzat biztosította. Üde szinfoltja volt a rendezvénynek a NAV Bevetési Egységének fegyverbemutatója,céllövészettel kombinálva. Nagyon sokan próbáltak célzóvíz segitségével pontosan lőni,de mint láttuk, nem mindenkinek sikerült.

Hám László a Vámos Települések Szövetségének elnöke ünnepi beszédében igen elismerően szólt a arról az összefogásról amit a helyszínen tapasztalt,majd Bók Mihály főtitkárral együtt a főzőverseny zsűrijében döntöttek a kitűnően elkészített,és igen étvágygerjesztően feltálalt ételek sorrendjéről.

A zsűri döntését a résztvevők egyhangúlag elfogadták,az elkészített ételeket meg elfogyasztották.

Szép számmal keresték fel a látogatók  a Vámos Települések Szövetségének valamint a település szülöttéről, a méltán világhírű Lotz János életútját bemutató kiállítást.

A nagysikerű tombolasorsolás után hajnalig tartó utcabál zárta a 2o13.évi Somogyvámosi Falunapot. E sorok irója ezuton is kifejezi köszönetét Dékányné Károly Marianna polgármester asszonynak, a képviselőtestületnek,az önkéntes segítőknek,hogy munkájukkal felejthetetlen emlékekkel ajándékozták meg nemcsak a „vámosiakat”,hanem a rendezvényre érkező vendégeket is. Sokan sokfelé vitték SOMOGYVÁMOS jó hírét.

Isten áldja a település minden lakosát!
 
Meghívó
2013. augusztus 26. hétfő 21:02

Kedves rokonok!

Szövetségünk fennállása óta immáron 5. alkalommal rendezzük meg a Virág János énekkari találkozót és versenyt  

A kórusokkal együtt szervezzük a 3.vers és népmesemondó versenyt.


Az újabb örömteli együttlétre hívunk és várunk szeretettel mindannyiótokat
A várva várt találkozásunk időpontja 2013 okt 5.
Kezdési időpont 9 óra
Helye a VKL kat. Ált. Iskola tornaterme

A részletes műsorról és egyéb fontos tudnivalókról

Szedmák Szilvia
tájékoztat benneteket
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
+36308153909

Dalos köreink, énekkaraink és kórusaink számára nincs kötelező mű.
Kérésünk: 3 dalt, darabot 8 percben énekeljenek környékük dalaiból és a több szólamban éneklőktől könnyűzenei darabot kérnénk a műsor színesítése érdekében.  Értékelés a korábbi években megszokottak alapján.
Szakmai kérdésekkel keressétek Nagy Gábor kántor, karnagyot
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
+36706053160

A versmondóknak két kategóriában rendezünk versenyt:
I. kategória  3 évtől 18 évig: fiatalok
II. kategória 18-99 évig: felnőttek

Mindkét kategóriában szabadon választott egy vers,
A népmesemondásban is két kategóriát értékelünk.

I kategória 3 évtől 18 évig: fiatalok
II. kategória 18-99 évig: felnőttek

Kérésünk mindkét korosztályhoz, hogy lehetőleg a környék 3 percnél nem hosszabb meséjét, vagy anekdótáját  mutassák be.
Nagyon fontos, hogy az előadni kívánt művet elektronikusan küldjétek el a következő címre a találkozónk előtt és az írott anyagot hozza magával     
Veresné Benei Krisztina
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
+36205259338

Településenként és kategóriánként 1-1 versenyző jelentkezését várjuk

Vámosgyörk,2013 augusztus 26.

Hám László
Vtsz elnök

Utolsó frissités ( 2013. augusztus 29. csütörtök 07:17 )
 
Emléktábla és kert
2013. július 16. kedd 21:02
Arborétumot is létesített a bakonybéli szerzetes
Simon Erzsébet


Vámoscsalád- Guzmics Izidor bencés apátra emlékeztek a településen: a község szülöttének tiszteletére emléktáblát készítettek, bibliai kertet létesítettek.

Guzmics Lászlót 1785. május 2-án keresztelték meg Vámoscsaládon. Ezt hiánnyal lehet állítani, hiszen keresztelési bejegyzésből derül, hogy a faluhoz tartozó malomban született. Bár vannak olyan állítások, hogy szomszédos megyebeli Jánosfán látta meg a napvilágot, mindenesetre Vámoscsalád ..sajátjaként" tiszteli az egykori molnár és a nemesaszony frigyének gyümölcsét, akiből nagy tudású bencés szerzetes, apát, teológus, irodalmár, nyelvész, arborétum-alapító, közéleti személyi-g lett. Szülőfaluja és a bencések is büszkék rá, ezért nevezte meg a helyi önkormányzat, az egyházközség és Bencés Diákszövetség Szombathelyi csoportja szombaton a Guzmics Izidor nevet vette fel, amikor másodjára is tagja lett a bencés rend novíciátusának - emléknapot. Aigner Géza plébános és Németh Imre polgármester köszöntötte a templomban egybegyűlte-ket - többek között a kormányhivatal, a megyei közgyűlés, a bencés Diákszövetség képviselőit s a 3 bakonybéli monostor jelenlegi vezetőjét, Halmos Ábel OSB atyát, aki Guzmics Izidor életét, személyiségét mutatta be. A templomot megtöltő hallgatóság megtudhatta, hogy Guzmics Izidort nyolcévesen adták a szülei Szentgyörgyvölgyre a plébános nagybátyjához, ahol annak könyvtárát bújta folyvást. Első olvasmányélményei Faludy Ferenchez kötődtek, később latin, görög klasszikusokat olvasott. Húszévesen jelentkezett bencésnek, de egy évet sem töltött a rendben, kivetkőzött. Néhány hónap múlva azonban visszakéredzkedett. Újszerű élet- és bibliai szemléletét a papnevelőben a tanára, Herder német filozófustól való olvasmányélményei, s a nyelvújító Kazinczy alapozták meg. Bakonybéli apátként monostort, angolkertet mim hozott létre, teológiai művészeti folyóiratot gondozott, s kezdeményezője volt a protestánsokkal való párbeszédnek a magyar nemzeti vallási unióról. Álma volt a keresztény felekezetek közösségének létrehozása, s bár ez nem valósult meg, azt elérte, hogy a katolikusok és a protestánsok nem ellenségként, hanem testvérként tekintettek egymásra. Habitusa alapján csak úgy emlegették, hogy a „széplelkű atya".
 

Faragott tábla emlékül

A bencések jeles személyiségeire gondolnak az utódok
Vámoscsalád (ser) - Faragott emléktáblát állítottak a bakonybéli apát tiszteletére, aki a községben született.


Időről időre újabb bencés szerzetesről emlékezik meg a Bencés Diákszövetség szombathelyi csoportja. Évtizede azt a célt tűzte maga elé a társaság, hogy emléket állít azon bencés tanároknak, akik jeles személyiségei voltak falujuknak, városuknak. így áll már tábla Bőben, Bükön, Csepregen, Hegyfalun, Ikerváron, Jákon és Jánosházán, Kisuny ómban, Szombathelyen három táblát is elhelyeztek. Ezúttal a Vámoscsaládon született Guzmics (László) Izidor emléke előtt tisztelegtek szombaton. Andor Ferenc, a Bencés Diákszövetség szombathelyi csoportjának elnöke emlékeztetett rá, hogy Guzmics Izidor több ezer fiatalt oktatott, nevelt Isten és a haza szeretetére. A vámoscsaládi malomban 1785-ben született ifjú kétszer is belépett a bencés rendbe. Első beöltözése tíz hónapig tartott, akkor elbizonytalanodott, s kivetkőzött. Aztán kis idő múltán mégis azt gondolta, neki a szerzetesek közt a helye. Nagy tudású pap lett, 1832-tól a bakonybéli monostor apátja, ott angolkertet, arborétumot hozott létre. Az apátsági, évtizedek óta védett klastromkertet most uniós támogatással újítják fel. Augusztus 20-án veszik újra birtokba.    Vámoscsaládon a templom mögött alakítottak ki egy kertet, s bibliai növényekkel ültették tele. A liget közepén állították fel a Guzmics Izidornak emléket állító táblát, amelyet Vörös János fafaragó készített.
 
 
Utolsó frissités ( 2013. július 16. kedd 21:06 )
 
További tartalom...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok 41 - 45 / 195

Ma 2017. február 22. szerda, Gerzson napja van.

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
www.it-nav.hu Pécs munka egerallas.hu SalgotarjanAllas.hu GyulaAllas.hu Gyongyosallas.hu EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu SzekszardAllas.hu KaposvarAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu Hírlevél küldés kupon
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"