JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Szavazások

Tetszik Önnek a szövetség honlapja?
 
Kezdőlap
Hirdetés
Választások utáni helyzetkép
2014. december 20. szombat 19:06

Az őszi helyhatósági magyarországi és szlovákiai helyhatósági választások az alábbi személyi változásokat hozták a VTSZ tagtelepüléseinek életében:

1./  NEMESVÁMOS: maradt polgármester Sövényházi Balázs   
2./  SAJÓVÁMOS: új polgármester van: Váradi  Lajos
3./  SOMOGYVÁMOS: maradt polgármester: Dékányné Károly Mariann
4./ VÁMOSATYA: maradt polgármester: Szász József
5./ VÁMOSCSALÁD: maradt polgármester: Németh Imre
6./ VÁMOSGYÖRK: maradt polgármester: Gedei Zoltán
7./ VÁMOSOROSZI: maradt polgármester: Végh Endre
8./ VÁMOSPÉRCS: maradt polgármester: Ménes Andrea
9./ VÁMOSÚJFALU: új polgármester: Jadlóczki Lajos
1o./ VÁMOSSZABADI: új polgármester: Lizákné Vajda Lívia
11./ VÁMOSMIKOLA: maradt polgármester: Bárdi Alex

SZLOVÁKIA

12./ VÁMOS/ Myto pod Dumbierom / maradt polgármester: Roman Svanter
13./ VÁMOSLADÁY/ Mytne Ludany / új polgármester: Stefan Mojzes
14./ VÁMOSFALVA / Mytna / maradt polgármester:  Pavel Greksa
15./ VÁMOSLUCSKA / Lúcky / maradt polgármester: Eduárd Baláz
16./ VÁMOSBALOG  /Velky Blh / maradt polgármester: Tibor Csúr
17./ FELSŐVÁMOS/ Horné Myto / új polgármester: Puss András

ROMÁNIA - a helyhatósági választásokra 2o15-ben kerül sor -

18./ VÁMOSUDVARHELY / Coroisinmartin/ polgármester: Aldea Dumitru
19./ VÁMOSGÁLFALVA/ Comunei Gánesti/ polgármester: Balogh Elemér

 
Székelyföldi varázslat
2014. szeptember 14. vasárnap 17:49
Augusztus utolsó napjaiban Balogh Elemér, Vámosgálfalvi polgármester (vtsz romániai elnökségi tagja) meghívására a NAV pénzügyőr zenekara három napos székelyföldi körúton vett részt. A küldöttséget Dr. Asztalos Gézáne KEKI főigazgató asszony és Kosztyu János KEKI igazgató helyettese vezette. A polgármester úr szervezésében 4 helyszínen lépett fel a majdnem teljes létszámú zenekar, akik autóbusszal péntek hajnalban indultak Budapestről. Az autóbusz szélvédőjének jobb első oldalára a NAV logója alatt románul írták fel. A Nemzeti Adó és Vámhívatal fúvós zenekara. Ez fontos információ volt a kíváncsiskodó rendőrök és emberek számára.
 
A hosszú és fárasztó utazás után este 7 órakor Sepsiszentgyörgy városi parkjának nyári gloriettje adott otthont a fellépő zenekarnak. A nagyszámú muzsikus kissé szorongott a számukra szűkös helyen, de a közönség aktivitása és lelkesedése a nyáresti könnyed dallamok  feledtették ezt. A néhány száz főnyi közönség hálás tapsokkal és újrázással köszönte a művészek produkcióját. Az utolsó számoknál az esti szürkület nehézkessé tette a kották követését, ezért művészeink emlékezetből is nagy sikerű záró számokat játszottak. A másfél órás hangversenyt fogadás követte a közeli szállodában. A vendéglátók részéről az erdélyi szent György lovagrend nagypriorja Eigel Tibor köszöntötte Dr. Asztalos Gézáné főigazgató asszonyt és köszönetet mondott azért, hogy e nagy múltú magas művészi értéket képviselő zenekart elhozta székely földre, ezzel is bizonyítva összetartozásunkat. A jó minőségű és kényelmes szállodai pihenés után édes volt a pihenés.
Másnap reggel a város marasztaló hatását a felbontott és felújítás alatt lévő utak jelentették és az egyébként pár perces kivezető út, egy városi felfedező körúttá változott-. Így sietni kellett   a délutáni szovátai hangversenyre. A korábban már itt járt zenekart ismerősen fogadta Péter Ferenc  Szováta és Balogh Elemér Vámosgálfalva polgármestere. A sietős ebéd után délután 3 órakor a Danubiusz szálloda előtt Petőfi parkban kezdte a körút második hangversenyét a zenekar. A kellemes nyárvég fűrdésre alkalmas időben a park néhány padján még volt ülőhely. A második szám után, varázsütésre kezdtek özönleni az emberek .A hangverseny hívatalos utolső számánál, már a fákon is voltak. A ráadásszámok Kapi Horváth Ferenc és Nyers Alex karnagyok jóvoltából tapsviharban zajlottak. Nagy siker volt .De indulni kellett Marosvásárhelyre, a következő fellépés színhelyére. A fellépés színhelyén már 1 órával a kezdés előtt gyülekeztek az emberek, annak ellenére, hogy Marosvásárhelyen a „vásárhelyi forgatag” elnevezésű 3 napos rendezvénysorozat egy másik színhelyen nagy részvétel mellett zajlott.
 
A helyiek elmondták, hogy a zenekar fellépését még a Duna televízió is hirdette. Így a hangverseny kezdési időpontjára a színház előtti gyönyörű nagy tér teljesen megtelt  több, mint 1000 ember. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Peti András Marosvásárhely alpolgármestere is. A szívélyes fogadtatásban  Ioan Chorean  a városi tanács kulturális feladatokért felelős vezetője jeleskedett. Románul és kissé tört magyarsággal vezette föl az egymás után következő számokat, melyek klasszikus operett, indulók, modern filmzene és magyar nóta összeállítás, melyet ráadásban a nagyszámú közönség lévén az magyar, vagy román nagy tapssal jutalmazott. A záró számként játszott Radetczky  marsot állva fogadta a nagyérdemű, melyet sokáig vastapssal jutalmazott.
 
A hangverseny után a Tineretului szállodában a kultúrközpont mellett pihenték zenészeink a nap fáradalmait. A kissé románosra sikerült gulyás leves hamar elfogyott és sok művész repetára már csak hideg sonkát kapott.
 
Másnap reggel 8 órakor indulás volt Gálfalvára, ahol a 10 órás szentmise előtt a zöld sujtásos egyenruhában és csákóban fél 10-től muzsikáltak a gyülekező híveknek. A 10 órakor kezdődő Istentiszteletet a nagyhegyesi és helybéli tiszteletesek tartották .A háromnapos rendezvénysorozat,mely a kultúra és bornapok nevet viselte részt vettel Vámosgálfalva testvértelepüléseinek küldöttségei is. Így Nagyhegyes és Budapest 22. kerületének Csepelnek népes küldöttségei is. A tiszteletesek a szeretet és az összetartozás jegyében a segítségről beszéltek, melyek az elmúlt napokban megmutatkozott. A távolról érkezett testvértelepülések küldöttei és a helyiek kis csoportokat alkotva meglátogatták a helybéli időseket és különféle dolgokban nyújtottak segítséget az idős embereknek. Jó volt hallani, hogy a zenekar közreműködését is ilyen segítségnek fogták fel, mely a szeretet jegyében jött létre.
 
Szép színfoltja volt a rendezvénysorozatnak az Istentisztelet után a falu bejáratánál felállított szépen faragott  díszkapu, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel. Ünnepi beszédében  Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei elnöke hangsúlyozta, hogy ez a kapu az utolsó (magyar) végvár bejáratánál van, amire nagyon figyelni és vigyázni kell. Zenekarunk itt is méltán igazolta, hogy jelenlétükkel az ünnepség emelkedettebb. A nagyszámú magyar és román asjkú helybéli szívesen fényképezkedett  az újonnan felavatott kapunál a település a a megye vezetőivel legyen az magyar, vagy román, akik szép népviseletükben vettek részt az ünnepségen.
 
Kissé dél elmúltával a kultúrház nagytermében 350  vendég ünnepi ebédje következett. A nagyszámú vendég kiszolgálását helybéliek sokasága végezte. A házigazdák gasztronómiai különlegességekkel kedveskedtek a két óra után kezdődő falunap műsorainak megtekintéséhez.
 
A műsorok folyamát a román és magyar himnuszok elhangzása után a zenekarunk kezdte A rendezvényt a  Botulus Sasului (Szász hordója) udvarán kialakított helikopter leszállóhelynek is megfelelő területen rendezték be, ahol 60 db 3x3 m es sörsátrak egymás után két oszlopban elhelyezkedve adott helyt a kiváncsiskodó és éhes, szomjas vendégeknek. A megjelent nagyszámú közönség hálás tapssal jutalmazta a magas szintű előadást, melyet az utánunk következő magyar honi diákcsoportok miatt rövidebbre kellett fogni, hiszen másnap szeptember 1.-én kezdődött a tanév. A produkció után fellépő  csepeli német nemzetiségi táncegyüttes és a nagyhegyesi mazsorett csoport  fellépése után  Balogh Elemér Vámosgálfalva polgármestere köszönte meg  zenekarunk várva várt koncertkörútját és reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb ismét találkozhatunk. Kapi Horváth Ferenc válaszában köszönetet mondott a jól megszervezett körútért és nagylelkű nemes bejelentést tett. A zenekar úgy döntött, hogy a három napra járó kiküldetési napi díjj összegét  felajánlja egy gálfalvi májátültetett kislány gyógykezelésére és a gálfalvi református gyülekezet épületeinek felújítására. Ezt a nagylelkű ajánlatot hosszan tartó taps követte.
 
A falunap hívatalos megnyitója ezután következett. Balogh Elemér polgármester szinpadra szóllította Hám László vtsz elnököt, Dr- Asztalos Gézáné főigazgató asszonyt, nagyhegyes polgármesterét és a csepeli német nemzetiségi táncegyüttes vezetőjét.
 
Hám László köszönetet mondott a kiváló koncertkörút megszervezéséért és a délelőtti tiszteletesi szentbeszédhez kapcsolódva aláhúzta a szeretet, összetartozás és a rokoni közösség fontosságát. A vtsz ez évben nem tart nagy rendezvényt, azonban az elnöksége döntése értelmében a szövetség működése érdekében kifejtett jelentős munkája elismeréséül az arany kitűzőt a zenekar vezető karnagyának Kapi Horváth Ferencnek ítélte oda .Ennek átadására került sor, melyet a meghatott karnagy meleg szavakkal köszönt meg.
 
A főigazgató asszony méltatta a zenekar művészi működését és kiemelte fontosságukat. Szintén köszönte, hogy ilyen körültekintő és jól megszervezett koncertkörúton vehettünk részt.
 
Az idő előre haladtával az autóbusz, mely a művészeket és a hangszereket szállította du. 5 óra után tudott elindulni 14 órás útjára hazafelé.
A három fárasztó nap után elmondhatjuk, hogy a 77 éves zenekar tovább öregbítette hírnevét és olyan területeken ismerték meg művészetüket, ahol nagy számban magyar emberek élnek a határainkon túl, de áhítják a magyar szót és zenét.

Hám László
vtsz elnök 
 
 
Utolsó frissités ( 2014. szeptember 15. hétfő 20:34 )
 
Falunap Somogyvámoson
2014. augusztus 29. péntek 11:29
Somogyvámos Község Önkormányzata 2o14. augusztus 23-án tartotta Falunapi rendezvényét. A településen megrendezésre kerülő rendezvények elsődleges célja az, hogy erősödjön a településen élők egymás közötti kapcsolat, függetlenül bőrszíntől, vallási, politikai hovatartozástól.

Dékányné Károly Marianna polgármester asszony Kalányos Ferenc nemzetiségi önkormányzat elnökével és Vanderer Ferencné hathatós segítségével elindította a Zenés ébresztőt, megnyitotta a Főzőversenyt, útjára bocsátotta a futókat, és természetesen fogadta az érkező vendégeket. A Vámos Települések Szövetségét Bók Mihály főtitkár képviselte, a NAV képviseletét Szilovics István főigazgató-helyettes és csapata látta el. /NAV Dél-dunántúli Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság /.

A szerény keretek között megrendezett ünnepségen csak vidám, elégedett helyiekkel lehetett találkozni, és beszédbe elegyedni. A település apraja-nagyja magáénak érezte a rendezvényt, ennek megfelelően hangos és vidám sereg – 12 csapat – főzte a különböző nagyságú kondérokban a településen megtermelt alapanyagokból a jobbnál-jobb és a tájra jellemző ételeket. Igen nagy sikere volt a palacsintasütő vetélkedőnek, ahol érdekes módon a fiúk mintha többen lettek volna. Akik nem főztek,sütöttek azok kivétel nélkül a NAV Bevetési Főigazgatóság bevetési egységének fegyverbemutatójával egybekötött céllövészeten vettek részt,váltakozó sikerek mellett.

Az Indiai Kulturális Központ bemutatója vezette fel a délutáni kulturális műsorokat, hatalmas érdeklődés mellett. Volt néptánc, nyugdíjasok műsora, arcfestés, kézműves foglalkozás, tombola sorsolás és a rendezvény zárásaként Utcabál.

Természetesen volt ünnepi köszöntő is,ahol a polgármester asszony átadta a föző és futóverseny győzteseinek a megérdemelt jutalmat, megemlékezett a település idős lakóiról, és megköszönte mindenkinek azt, hogy munkájukkal segítették a Falunapi rendezvényt, ezzeli s hozzájárultak ahhoz, hogy SOMOGYVÁMOS jó híre messzire eljusson.

E sorok írója ezuton köszöni azt a sok-sok figyelmességet amiben része volt, és betekintést kaphatott egy hátrányos helyzetű, de igen vidám kis település ünnepéről. Köszönet érte!

SOMOGYVÁMOS lakói büszkék lehetnek Képviselőtestületükre,a Nemzetiségi Önkormányzat elnökére és természetesen polgármesterükre is.

Isten áldja további munkájukat!

Utolsó frissités ( 2014. augusztus 29. péntek 11:56 )
Bővebben...
 
Emlékezés a hősökre
2014. augusztus 27. szerda 20:47

Vámosújfalu lakóinak életében nagyon fontos dátum 2o14.július 19-e.

A történet még 1934-ben kezdődött,mikor is emlékművet állítottak az első világháborúban elesett vámosi hősök tiszteletére. Az elmúlt évtizedek alatt az idő vasfoga tönkre tette az ősök által felépített emlékhelyet,melynek fel újítása nagyon időszerű volt. Felházi József polgármester és Dr.Kiss Anita jegyző asszony minden követ megmozgatott,minden ismeretséget felhasznált arra,hogy a felújításhoz szükséges  anyagi támogatást biztosítani lehessen.

Ennek az erőfeszítésnek eredményeként került felújításra az emlékmű,melyen már a második világháborús vámosi hősök neve is feltüntetésre került.

Felházi József polgármester a résztvevők számára Emléklap átadással kedveskedett. Ünnepi beszédében kiemelte a közösség fontosságát,egymás megbecsülését,és a településért való tenniakarást.

Zárszavában köszönetet mondott nemcsak a Magyar Kormánynak,hanem mindazoknak akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz,hogy az emlékmű újjáépült Vámosújfaluban, és ezzel méltó emléket állíthattak hősi halottaiknak.

 
További tartalom...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok 46 - 50 / 211

Ma 2018. február 23. péntek, Alfréd napja van.

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
www.it-nav.hu Pécs munka egerallas.hu SalgotarjanAllas.hu GyulaAllas.hu Gyongyosallas.hu EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu SzekszardAllas.hu KaposvarAllas.hu TiszaujvarosAllas.hu Hirdetési oldal AusztriaAllas.hu DunakesziAllas.hu ErdAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu Hírlevél küldés MosonmagyarovarAllas.hu kupon olcsó gyerek karóra
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"