JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Szavazások

Tetszik Önnek a szövetség honlapja?
 
Kezdőlap
Hirdetés
Virág János Verseny
2012. október 19. péntek 14:16
Virág János Verseny
 
Családok családja
2012. október 13. szombat 14:25
Magyar, erdélyi, és – a felvidéki Vámoslucska tiszteletére – szlovák himnusz élőhangi felcsendülésével vette kezdetét október első szombatján Vámosgyörkön, a Vámos Települések Szövetsége által szervezett Virág János negyedik kórus-, és második vers-és mesemondó találkozó és verseny. A rendezvény kezdetét a helyi templom harangjai, illetve a megnyitó során felröptetett galambok vitték, bár bizonyosan senki sem akadt a városban, aki ne tudott volna a különleges napról.

Hám László, Vámosgyörk alpolgármestere és a VTSZ elnöke köszönőjében a családok családjának, közösségek közösségének nevezte az egyre bővülő és egyre inkább összecsiszolódó települések lakosságát, s büszkén mondta, milyen régóta, s milyen szeretettel tervezte, szervezte ezt a találkozót a rendező település apraja-nagyja. Bizony dicséret, s köszönet illeti a pedagógusokat, szakácsnőket, háttérmunkásokat, még a porták tisztaságát biztosító gazdákat is!  A házigazda felesége, Hám Eszter vállalta, hogy pár szóban köszönti Bók Mihály főtitkárt, aki – mint mondta: biztonságos híd a NAV és a VTSZ között, s aki persze ezúttal is aktív mozgató rugója volt az előkészületeknek.

Költészet és zene
Olykor sajnálja az ember, hogy nem tud ketté szakadni, ugyanis az énekkarok versenye az általános iskola tornatermében, míg a vers és mesemondás a művelődési házban volt. A párhuzamos lebonyolítás miatt a kíváncsi érdeklődő ingázott egyik helyről a másikra, hogy lehetőleg ne maradjon le a csemegékről.
Nemcsak a szervezésben, de a zsűriben is ott voltak a NAV képviselői, irodalmi oldalon dr. Balaska Andrea ezredes vett részt, zenében pedig Kapi Horváth Ferenc elnökölt. A továbbiakat leginkább dr. Lisztóczki László, zsűrielnök szavaival tudnánk jellemezni: amit nem mond el a költészet, azt elmondja a zene. S egy másik bölcs mondás, amit Szent Ágostontól idéztek: aki énekel, kétszeresen imádkozik. Ennek jegyében zajlott a nap, ahol nemcsak a hangzásvilág volt felejthetetlen, de a látvány is: fehér ünneplő ruhás, kicsi lánykáktól a serdülők vonzó minijén és az érett hölgyek hosszú alkalmi ruháján át idős nénik ringó szoknyás népviseletéig minden stílust és színpompát felvonultattak a csoportok. Műfajban ugyanígy: a játékos kánonoktól, komoly kórusműveken, népdalokon, egyházi énekeken keresztül egészen a musicalig minden műfaj megjelent. Az irodalmi palettán szintúgy: felnőttek és gyerekek szemezgettek kedvük szerint – a kötelező Petőfi költeményen kívül - versek, mesék között, egyedül a NAV mesemondója Sztankó Ildikó lépett fel saját, immáron egy korábbi pályázaton díjazott meséjével. Büszkék vagyunk versenyzőnkre, aki ezúttal a zsűri különdíját nyerte el.  
A közönség nagy részét is a fellépők adták, akik forgószínpad-szerűen váltották egymást a színpadon, bizonyára kritikus és örömteli szemmel figyelve egymás produkcióját. Ebéd után, a zsűri bevallottan hosszú vitája miatt késlekedő eredményhirdetés miatti várakozásban együtt dalolt a zsúfolásig megtelt tornacsarnok. Ahogy ez illik, a zene nyelvét beszélve mindenki, minden elkezdett éneket biztonsággal tudott, ami páratlan csengéssel töltötte be a helyet.

Lámpás és búvópatak
Akiben kérdésként felmerült, de eddig még nem kapott rá választ, ki is az a Virág János? – nos most erre is fény derül: Virág János tanítóként került Vámosgyörkre ahol –  kötelező feladatai mellett - gyermekkórust, abból kamarakórust alakított, majd a település lakosságából egy felnőtt vegyes kórust. Megalapozta a helybeli iskolai zeneoktatást, majd az onnan kikerülő tehetségekből zenekart szervezett. Színjátszó kört szervezett, akikkel szükség esetén együtt is játszott sikeres helyi és vendégszerepléseken. Már nyugdíjasként fogott ecsetet, alkotásait amatőr képzőművészeti kiállításokon díjazták. 1987-ben hunyt el, Budapesten.
Ki volt tehát Virág János? Tanítómester és PEDAGÓGUS, ahogyan munkásságának méltatói jellemezték: lámpás, vagy „búvópatak, amely ismeretlen mélységeket jár át, miközben változik és változtat, és egyre tisztul.” Fiát, aki szemlélőként, különdíj felajánlóként és annak átadójaként volt jelen a rendezvényen, dr. Virág Gábort kérdezem, milyen érzés, hogy édesapja tiszteletére rendeznek ilyen horderejű eseményt?
- Megható, és felemelő, hiszen ez által nemcsak a családja, hanem egy egész város büszke rá, hirdeti és őrzi azokat az értékeket, amelyet ő plántált a gyerekekbe. Tanítványai ma már szülők, nagyszülők, akik egykor saját szívükben tapasztalták a kulturális neveltetés fontosságát, gyermekeiken keresztül pedig tovább viszik az örökséget. Édesapám munkássága még kézzel fogható a jelen lévő generációnak, ez a legnagyobb lokálpatriotizmus és tisztelet, amit megkaphat.

Kora este a NAV Pénzügyőr Fúvószenekara adott felejthetetlen hangversenyt a Mindenszentek templomában.

A VTSZ nem pihen: a közösségek közösségének, a vámos települések családjának már a jövő évi találkozóját tervezi a résztvevők és a közönség legnagyobb örömére és szórakoztatására.

 
Énekkari találkozó és mesemondó verseny
2012. október 02. kedd 12:57

Szövetségünk fennállása óta immáron 4. alkalommal rendezzük meg a Virág János énekkari találkozót és versenyt. A rendezvényünkkel egybekötve szervezzük a 2. vers és mesemondó versenyt.

Az újabb örömteli együttlétre hívunk és várunk szeretettel mindenkit!

A várva várt találkozásunk időpontja 2012 okt 6.
Helyszíne a Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola tornaterme és a Közösségi Ház
Programunk:
8.30 A pénzügyőr zenekar köszönti az érkező csoportokat
9.30 harangszó,összetartozás lángjának meggyújtása, hírvivő galambok röptetése.
 A résztvevő kórusvezetők egymás kezét  fogva vonulnak be a tornaterembe az „Isten áldja meg  a magyart” c. dal éneklése közben Himnuszok, köszöntések
10.00 Kórusok bemutatkozása

 •     Vámosoroszi népdalkör
 •     Vámosgyörk Őszi rózsák népdalkör
 •     Vámosgyörk Zöngék Énekegyüttes
 •     Vámosgyörk VKL Kat. Ált Isk. Kórusa
 •     Vámospércs Mátyás király Ált. Isk. Búzavirág Gyermekkórus
 •     Vámospércsi Népdalkör
 •     Vámoscsalád Szent Márton Női kamara kórus
 •     Vámoslucska férfi énekegyüttes
 •     Vámosbalog Szivárvány népdalkör
 •     Sajóvámos  sajóvámosi népdalkör
 •     Nemesvámos Borostyán népdalkör
 •     Vámosszabadi Borostyán Nyugdíjjas Daloskör
 •     Vámosmikolai Nyugdíjas Hagyományőrző Daloskör

10.00 Vers és mesemondók bemutatkozása a közösségi házban

13.00 Ebéd

15.30 Eredményhirdetés, díjazottak bemutatkozása

16.00 A 70 éves Pénzügyőr Zenekar gála hangversenye a Mindenszentek templomban

Műsoruk:

 1. Giovanni Gabrieli: Sonata octavi toni (a Szent szimfóniákból)
 2. Liszt Ferenc: Keresztes lovagok indulója (a „Szent Erzsébet” oratóriumból)
 3. Edward Elgar: Nimród (az Enigma-változatokból)
 4. Puccini koncerten (Willy Hautvast összeállítása)
 5. Claude Debussy: Sarabande
 6. Hidas Frigyes: Szvit (3. tétel)
 7. Ennio Morricone: Gábriel témája (A misszió c. film zenéjéből)
 8. Johann Sebastian Bach: d-moll toccata 

Vezényel:
Kapi-Horváth Ferenc és Nyers Alex

18.00 fogadás a tornateremben

Rendezvényünkön folyamatosan kapható Szabó István településünk író, költőjének könyvei

Regisztrál vendégeinket ellátjuk étellel, itallal, kávéval
Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinken.

Köszönjük támogatását:
Vámosgyörk Önkormányzata, Nemzeti Adó és Vámhívatal, Idősek otthona Vámosgyörk
Vámosgyörk és vidéke Takarékszövetkezet, Dr. Virág Gábor és családja, Blaskó István vállalkozó,
Tintorettó étterem pizzéria, Tóth Attila vállalkozó, Pizzeria, étterem,  Révai faiskola Vámosgyörk,Ventum kft Budapest, Hungarohab kft Budapest, Hám Eszter, Lernigo kft, AD Intrade&Services kft, Varga és társai kft, Derzsi és Wernitzer kft, Fekete és fia Üzleti tanácsadó kft, Húscsarnok kft, Kunság-szesz Szeszipari zrt., Magó János, Magó Jánosné, Vamco Vámügynökség, Kohajda Zoltán esperes ,plébános, Szent István Rádió, Radír Reklámügynökség,Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola tantestülete, munkatársai
Tulipán óvoda pedagógusai és dolgozói, Magyar Vöröskereszt vámosgyörki szervezete, és sok vámosgyörki önkéntes segítőnek.

 
IP ajánlat a Vámos Települések részére
2012. szeptember 16. vasárnap 16:05
IP ajánlat a Vámos Települések részére - a megtekintéshez kattintson erre a hivatkozásra >>
 
További tartalom...
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Találatok 96 - 100 / 235

Ma 2019. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja van.

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
www.it-nav.hu Pécs munka egerallas.hu SalgotarjanAllas.hu GyulaAllas.hu Gyongyosallas.hu EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu SzekszardAllas.hu KaposvarAllas.hu TiszaujvarosAllas.hu Hirdetési oldal AusztriaAllas.hu DunakesziAllas.hu ErdAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu Hírlevél küldés MosonmagyarovarAllas.hu kupon olcsó gyerek karóra
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"