JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Kezdőlap arrow Kezdőlap arrow Hírek arrow Friss hírek arrow Újra együtt a vámos települések!
Hirdetés
Újra együtt a vámos települések! PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 07. péntek 12:10
A Vámos Települések Szövetségének tagjai ismét találkoztak a 2011. szeptember 30.- október 1. között megrendezésre került III. Virág János Énekkari Találkozó és Verseny alkalmával.
A találkozót Vámosgyörkön rendeztük meg, és ebben az évben vers- és mesemondó versennyel is bővítettük az egyébként is nagyszabású rendezvényt. (Utóbbiról Veresné Benei Krisztina cikkében részletesen olvashatnak.)

A találkozó hagyományosan már pénteken megkezdődött. A legkorábban érkező nemesvámosi és vámospércsi csoportok számára egy mátrafüredi kirándulással indult a hétvégi program. 
A vámosgyörki Közösségi Házban finom vacsorával vártuk őket. Az est hangulatáról a viszneki Kamaszka Táncegyüttes gondoskodott, akik magas színvonalú produkciójukkal szórakoztatták a Vámosgálfalváról érkezett vendégekkel is kiegészült csapatot.
Szombat reggel a Pénzügyőr Zenekar köszöntőjével az általános iskolában fogadtuk a további települések fellépőit, polgármestereit, képviselőit. Megérkeztek rokonaink Sajóvámosról, Somogyvámosról, Vámosatyáról, Vámoscsaládról, Vámosorosziból, Vámospércsről, Vámosújfaluból, Vámosszabadiból, Vámosbalogról, és Vámoslucskáról is.

A résztvevők köszöntése után kitüntetések átadására került sor. Három olyan polgármester részesült a Vámos Települések Szövetségének Örökös tagja díjban, akik jelenleg már nem töltenek be vezető szerepet településükön, de az elmúlt években kiemelkedő szerepük volt a szövetség munkájában. Örökös tagok lettek Böröcz János Somogyvámos, Sári Lajos Nemesvámos és Toma István Vámosgyörk korábbi polgármesterei. Dr. Nagy János, tiszteletbeli társelnök a szövetség arany kitűzőjét vehette át.

Az ünnepélyes megnyitók után a rendezvény két helyszínen folytatódott tovább: a vers- és mesemondók a vámosgyörki községházán mérték össze tudásukat, az énekkarok pedig az iskola tornatermében felállított színpadon. Három gyermekkórus és 11 felnőttkórus mutatkozott be; nagy örömünkre az állandó résztvevők mellett újonnan alakult kórusokkal is találkozhattunk.

A versenyen résztvevő kórusok:

Nemesvámos- Borostyán Népdalkör
Sajóvámos- Sajóvámosi Népdalkör
Sajóvámos- Arany János Általános Iskola Énekkara
Vámosatya-Gyöngyvirág Asszonykórus
Vámoscsalád- Vámoscsaládi Szent Márton Női Kamarakórus
Vámosgyörk-Zöngék Énekegyüttes
Vámosgyörk-Őszirózsák
Vámosgyörk-Visontai Kovách László Általános Iskola Énekkara
Vámosoroszi-Református Kórus
Vámospércs-Vámospércsi Népdalkör
Vámospércs-Mátyás Király Általános Iskola Énekkara
Vámosszabadi-Vámosszabadi Borostyán Nyugdíjas Klub Énekkara
Nagybalog/Vámosbalog- Szivárvány Népdalkör
Vámoslucska-Lučaňe férfi énekkar

A szakmai zsűri háromtagú volt. Kapi Horváth Ferenc és Virág Gábor zsűritagok mellett a zsűrielnöki tisztet dr. Fehér Anikó a Magyar Rádió népzenei és világzenei programszerkesztője töltötte be.
A versenykiírásnak megfelelően a kórusok egyházi, népzenei és könnyűzenei kategóriából mutattak be számukra kedves darabokat. Öröm volt hallgatni a kristálytiszta gyermekhangokat, és jó volt látni- hallani a kórustagok  lelkesedését. Tartalmas délelőttöt köszönhetünk nekik.
Déli 12 órakor megszakítottuk a versenyt, hogy meghallgathassuk a Kossuth Rádióban a vámosgyörki Mindenszentek Templom előre rögzített déli harangszóját.
Rendezvényünk díszvendége a ma élő legnagyobb magyar költő Kányádi Sándor sajnos betegség miatt nem érkezett meg.
A versenyek eredményhirdetésére ebéd után került sor. A fellépő kórusok arany-, ezüst- illetve bronzminősítést szerezhettek. Nagy örömünkre a másik helyszínen zajló vers- és mesemondó verseny győztes produkcióit a nagyszínpadon mindannyian megismerhettük.  Délután a Mindenszentek Templomban folytatódott a program, ahol a már 62 éves Pénzügyőr  Koncert Fúvószenekar adott fergeteges koncertet, Kapi Horváth Ferenc vezetésével, melyet a Szent István Rádió rögzített és belőle CD-t készít. A teltházas templom közönsége vastapssal köszönte meg fellépésüket.

A koncert végén sajnos ismét búcsúznunk kellett, hiszen a legtöbb vendég igen messziről érkezett hozzánk. Akik maradtak a vacsora után örömtáncot járva énekeltek magyarul, szlovákul és táncoltunk a nap sikerére.
Reméljük, mindannyian szeretettel gondolnak vissza erre a hétvégére.
Ezúton szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.

Szedmák Szilvia
szervező

Kedves Hám László úr!

Nagyon köszönök mindent a magam és a vámosgálfalvi csapat nevében!
Le a kalappal a csapat előtt amely összehozta ezt a találkozót ilyen válságos helyzetben is!
Nagyon jól éreztük magunkat, minden a legnagyobb rendben volt!

Vasárnap, úton hazafele gyönyörű napfelkeltét láttunk a Tisza tónál, azután egy jót fürödtünk még utoljára idén Hajdúszoboszlón, végül este úgy 8 után megérkeztünk Vámosgálfalvára.

Mégegyszer mondom, hogy nagyon jó volt az egész hétvége, én valóban jól éreztem magam, örültem hogy találkoztam és beszélgettem a régi, jó vámos ismerősökkel, barátokkal!

Kellemes és könnyű hetet kívánok!

Baráti üdvözlettel,
Birtalan Réka.
 
< Előző   Következő >
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"