JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Google PageRank

Partnereink


 nagymama.hu

Hírszolgáltatás

Szavazások

Tetszik Önnek a szövetség honlapja?
 
Kezdőlap
Hirdetés
A 2017-ben 150 éves vámhatóság születésnapjára PDF Nyomtatás E-mail
2017. január 29. vasárnap 18:54

Kedves olvasók, rokonok!

A 2017-es év a magyar vámtörténet jelentős éve, hiszen 150 éve indult el az állam által szervezett vám tevékenység. Ebből az alkalomból sok érdekes esemény lesz ebben az évben. Ehhez kívánunk mi is hozzájárulni Dr. Juhász István adótörténész munkáinak közreadásával.

Jó böngészést és ismeretszerzést.

Hosszú út vezetett el a vámtevékenység mai tartalmáig!
 
Már több ezer évvel ezelőtt is megvámolták a kereskedőket, amikor úton voltak, és más népek, törzsek területén vándoroltak át. Ez a termékeik egy részének elvételét jelentette. Ez a rész kialkudott arány volt, de az idők múlásával egyre inkább meghatározott, szokásos részt képviselt. Előfordult a teljes kirablás, sőt az élet elvétele is, de a terület birtokosainak érdeke volt a kereskedelmi forgalom fenntartása, ezért ezt a „végső eszközt” ritkán alkalmazták, sőt, gyakran még védelmet is biztosítottak az úton lévő kereskedőknek.
 
Az államiság kialakulásával, fejlődésével már szabályok írták elő a vámfizetés kötelezettségét, mértékét, helyét. A vámszedőhelyek nagyobb településekhez, utak találkozásához, folyami átkelőkhöz, szálláshelyekhez (stb.) kötődtek, de az országhatárok átlépése is okot adhatott a vámszedésre. Magyarországon a harmincadvám, harmincadhely szavaink őrzik a vámtevékenység emlékét, de sok településünk nevében is hordozza, hogy valamikor vámszedőhelyként működött.
 
A középkor vége felé vált ketté a vám és a forgalmi adózás, illetve szintén ehhez az időszakhoz köthető – az áru egy részének elvétele helyett – a pénzben való megfizetés kötelezettségének kialakulása is. A vám egyre inkább az államhatárt átlépő kereskedelmi célú, fizikailag is megtestesült árura vonatkozott, míg a forgalmi adó az államon belüli kereskedelmi tevékenységre, és e kötelezettséget a szolgáltatásokra is kiterjesztették.
 
A XVII-XIX. század volt az az időszak, amikor az egyes országokban a vámolási tevékenységet végző állami szervezetek létrejöttek. Magyarországon ennek konkrét időpontja 1867. március 10., amikor a Vám- és Pénzügyőrség létrehozásáról döntött Lónyai Menyhért pénzügyminiszter.
 
A kereskedelmi tevékenység előnyös is lehet azoknak, akik ennek feltételeit biztosítják. Ennek felismerése vezetett ahhoz, hogy megállapodások, egyezmények alapján egyes árukra vámmentességet biztosítottak. Mára ez egyes országok között a teljes kereskedelmi forgalom vámmentességét is jelenti, sőt magának a vámtevékenységnek a megszűnését is ezen országok közötti határok átlépésénél. Kiváló példa erre az Európai Unió szabályrendszere és gyakorlata.
 
Ez a fejlődés együtt járt a vám, mint állami bevétel jelentős csökkenésével, a vámhatósági tevékenység visszaszorulásával. Ennek tulajdonképpen természetes következménye volt Magyarországon is 2010 végén az állami adó- és vámszervek integrálása egy szervezetbe, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba. Ez a szervezet jogutódja az integrált szervezeteknek, így 2017-ben a vámszervezet 150 éves.
 
Boldog születésnapot!
 
dr. Juhász István
adótörténész

 
< Előző   Következő >

Ma 2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van.

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Insight Tours
www.it-nav.hu Pécs munka egerallas.hu SalgotarjanAllas.hu GyulaAllas.hu Gyongyosallas.hu EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu SzekszardAllas.hu KaposvarAllas.hu TiszaujvarosAllas.hu Hirdetési oldal AusztriaAllas.hu DunakesziAllas.hu ErdAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu Hírlevél küldés MosonmagyarovarAllas.hu kupon
Free Joomla Templates
IT-Nav Hungary Kft. | "Az elsők közé navigáljuk!"