Nav tábor 2017. Július 24.-27.

2017-ben immár negyedik éve van rá lehetőségünk, hogy a NAV dolgozóinak gyermekit egyhetes Ökotáborban láthassuk vendégül. Nagyon örülünk annak, hogy vannak olyan gyermekek akik már többször ellátogattak hozzánk,igazi visszatérők. A táborral azt szeretnénk elérni, hogy a hozzánk érkező gyerekek megismerjék a szatmári tájegységre jellemző, szokásokat, ételeket, nevezetességeket. Célunk, hogy olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyre majd felnőttként is szívesen emlékeznek vissza. Sajnos az időjárás közbe szólt, ezért a tervezett programokon változtatnunk kellett. Ennek ellenére mindent megtettünk, azért hogy a gyerekek ne unatkozzanak. A közös kirándulásokat, fürdőzéseket a gondtalan jókedv és a vidám hangulat jellemezte. A táboroztatás megvalósításában, gondtalan lebonyolításában jelentős szerepet töltöttek be a helyi fiatalok, a diákmunkások akik kísérőkként vigyáztak a gyerekekre, valamint a helyi Idősek Klubjának dolgozói akik szabadidejüket feláldozva főztek a gyerekekre.

1.nap Hétfő

Délelőtt folyamán valamint a délben megérkező gyerekek a művelődési házban lepakolhattak. Az ebéd elfogyasztása után birtokba vehették a szállásukat. A lányok a penyigei Horgásztanyán komfortosan kialakított faházakban, míg a fiúk egy pár száz méterrel arrébb lévő vendégházban lettek elszállásolva. Egy kis pihenő után visszatértünk, ahol már várt minket az ekhós fogat, amellyel körbe kocsikáztuk a települést, ezáltal megismertettük a gyerekekkel a falunkat. Ellátogattunk a helyi tehenészeti telepre, ahol megnézhették, megsimogathatták a kis bocikat valamint a frissen fejt tejet is megkóstolhatták. Miután visszatértünk nekifogtunk a közös vacsorának. A gyerekek kipróbálhatták a szalonnasütést. A vacsora elfogyasztása után a kísérőkkel visszatértek a szálláshelyre.

2.nap Kedd.

Miután megérkeztek 8 óra körül a gyerekek a közös reggeli után nem sokkal útnak indultunk. A tervezett úti cél Nagygéc és Csengersima volt. Nagygécen megnéztük a megmaradás templomát,  felmászhattak a kilátóba valamint kipróbálhatták az 5D-s mozit is.  Sajnos Csengersimába az állatsimogatóba már nem tudtunk elmenni. Ebéd után az időjárás megváltoztatta a tervünket, ezért úgy gondoltuk, hogy elvisszük a gyerekeket a Nagy-bukóhoz és a Kis-bukóhoz zárásként fagyiztak. A rossz idő miatt a vacsorára is hamarabb sor került ezért közvetlenül utána visszatértek a szálláshelyre.

3.nap Szerda

8 óra után megérkeztek és miután megreggeliztek, és összepakoltak, útnak indultunk. A program evezés volt a Túr folyón. Egész napos programként szerveztük meg. A végállomáson fürödhettek. Ebédre kenyérlángost kaptak a gyerekek, amit az Idősek klubjába járó  egyik idős és a dolgozók közösen sütöttek. Miután visszaértek, a nap zárásaként rendhagyó történelmi órán vehettek részt, kipróbálhatták az íjászkodást, a lovaglást, ostort csattogtathattak, aki akart tollasozhatott,focizhatott, pingpongozhatott.  A vacsora elfogyasztása után, a gyerekek visszatértek a szállásukra.

4.nap Csütörtök

8 és 9 óra között érkeztek meg a gyerekek megreggeliztek, és ismét útnak indultunk, az úti cél Nagyar volt, ahol a megnéztük a Luby kastélyt. A kastély kertjében megtekinthették a híres rózsakertet ahol több száz rózsafaj található . Lehetőségünk nyílt, hogy kipróbálhassuk, az interaktív szobák nyújtotta élményeket. Itt a történelmi, irodalmi, logikai készségüket vehették igénybe. A jó hangulat itt sem maradhatott el. A csapatok lelkesen láttak neki a feladatoknak. Ebéd elfogyasztása után, fürdőzés volt a program. Az előző napon megismert fürdőhelyen a „pancsolás”, ahogy a gyerekek nevezték vidám hangulatban telt el. Vacsora elfogyasztása után elfoglalták a szállásukat.

5.nap Péntek

Miután megreggeliztek, az előző napokhoz hasonlóan ismét útnak indultunk. A célunk Vámosatya volt, mivel testvértelepülésünk és minden évben ellátogatunk idén sem szerettük volna kihagyni. Kis ellátással vártak minket. A gyerekek megtekinthették a Büdy család emlékszobáját, a vámtörténeti kiállítást, a hagyományőrző kiállítást, a köcsögkiállítást. Kipróbálhatták az érmeverést is amihez lelkesen fogtak neki.  Miután délben visszaértünk, és a gyerekek elfogyasztották az ebédet délutáni programként ismét fürdőzés volt a terv. Túristvándiban voltunk. A napot fagyizással zártuk. Miután visszatértünk a művelődési házba, megvacsoráztak és visszatértek a szállásukra.

6.nap Szombat

Nem sokkal nyolc után érkeztek meg táborbontás után a csomagjaikkal a gyerekek. Meg reggeliztek és ebédig szabad foglalkozás volt. Körbe sétáltak a falun. Fociztak, pingpongoztak, tollasoztak, beszélgettek búcsúzkodtak. A sok közös élmény, az együtt eltöltött néhány nap közösségformáló hatással bírt. Sok új barátság alakult ki. Az idősek klubjának dolgozói által készített zöldborsóleves, és sertéspörkölt elfogyasztása után, felszálltak a buszra, egy kis útravalóval készültünk a távozó gyerekeknek.

A kapcsolódó képgaléria ide kattintva érhető el >>