Vendégségben Sajóvámoson

2010. április 17.-én került sor az I. Nemzetközi Dalos Találkozó megrendezésére Sajóvámoson, mely attól vált olyan barátivá és meghitté, hogy a házigazda  Népdalkör a 10. születés napját ünnepelte.

A rendezvény helyszíne a Kossuth Közösségi Ház volt, amit ünnepi díszbe öltöztettek a szorgos vendégvárók. A színpad virágosítása, az asztalok dekorálása a tavasz melegségét varázsolta a Díszterembe. A népdalkörös asszonyok által asztalokra varázsolt házi sütemény (pogácsa, édes apró sütemények), a férfiak otthoni pálinkái, vörös borai helyi kuriózumként hatottak, és tették családiasabbá a vendégséget. Nem maradhatott el a forrón gőzölgő töltött káposzta, melyhez a puhai boldvai kenyér mindenkinek jól esett, és a kísérő vörös bor dalra fakasztotta a népes vendégsereget.

Vendégségben Sajóvámoson
Hét település Népdalkörösei jelezték részvételi szándékukat, így hát a vendéglista alapján száznegyven főt számláltunk.
  • A Szögligeti Népdalkör a helyi- és környékbeli népdalgyűjtésből énekelt, majd katona dalokkal tette vidámmá a hangulatot.
  • Szirmabesenyői Népdalkör szerelmes, majd bor dalokat adott elő.
  • A Nagybarcai Borostyán Kórus borsodi hallgató dalokat adott elő, és vezetőjük egy verssel köszöntötte a résztvevőket.
  • A Sajósenyei Lajtos Népdalkör dunántúli dalokat és borsodi bányász dalokat adott elő.
  • Sajókeresztúrból tanulni, tapasztalatokat szerezni jött a még csak két és fél éve működő Dalos kör.
  • Mályinka Népdalköre mosolyt varázsolt az arcokra.
  • A Vámosladányi Népdalkör tagjai 280 km-t utaztak, hogy részt vegyenek a rendezvényen. Néma csendben meghatottan hallgatták a dalos társak, a harmónika kísérettel előadott, szívhez szóló magyar dalokat, magyar és szlovák nyelven. Az előadás után óriási tapsot kaptak.
  • A Sajóvámosi Népdalkör ezen a napon  nem csak a házigazda szerepet látta el, hanem őket jöttek ünnepelni a dalos társak, mert tíz évesek lettek. Palóc népdalcsokrot, majd a borsodi fonó népdal ősbemutatóval tekintettek vissza az elmúlt évekre.