XII. Falunap Felsővámosban (Szlovákia)

A felvidéki Felsővámos község önkormányzata 2011. augusztus 13-án, szombaton   falunapot tartott . Az egynapos rendezvény reggel 9,00 órakor kezdődött, és másnap hajnali 4,00 órakor fejeződött be.

Az egész rendezvény az őseink iránti tisztelet jegyében zajlott. Az egynapos falunapot mindvégig áthatotta a múlt és a jelen összefonódása. Felsővámos önkormányzata és a  12. falunap szervezői  a programok összeállításakor fő célként tűzték ki, hogy bizonyítékot nyerjen  :  a községet  dolgos, alkotó lakosok , őseink hagyományait ápoló ,  múltunk emlékeit megőrző emberek lakják.   Felemelő érzés volt  a Lormusz János- esperes által celebrált  falunapi szentmise bensőséges hangulata. A jelenlévőket örömmel töltötte a kopjafa avatáson , az újjá átalakított kultúrház avatáson és népművészeti kiállításon    jelenlévő  Zalka Ede – polgármester, Oláh Ödön – közművelődés-szervező, Hám László – a Vámos Települések Szövetségének elnöke, Miklós László -a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, Varga Tamás  és Sebestyén Katalin  – a magyarországi Bogyoszló baráti község képviselőinek  üdvözlő beszéde  a múlt- , jelen – és jövő összefonódásáról , a kölcsönös  barátságról , az emberi kapcsolatok elmélyítéséről, a hitről és hagyományaink  ápolásáról. A falunapi rendezvény programjait színesítették az elhangzott szavalatok és  a CSEMADOK női éneklőcsoportjának kitűnően előadott dalai.  Nagyon jó hangulatban zajlottak  a gyermek -, sport-, főző- és zenés programok  a sporpályán is.  A felsővámosi lakosok  hagyományőrzőként ,  őseik tiszteletével, a jelenük építésével és a jövőbe vetett hittel  rendezték meg  saját ünnepüket: a 12. falunapot.

A 12. FALUNAP programja a következő volt:

9,00 órától 11-es rúgó verseny a futballpályán
9,30 – Halászléfőző verseny ,majd halászlékóstolás a község lakosai számára a sportpályán
14,00 –Falunapi szentmise a helyi templomban
15,00 – Kopjafa- avatás és szentelés  a falu  ősi lakosai tiszteletére a kultúrház melletti téren
15,30 – A felújított kultúrház átadása és felszentelése
16,00 – Népművészeti alkotások és régiségi eszközök kiállítása kultúrházban
18,00 – Falunapi zenés szórakoztató műsor szabadtéri színpadon a sportpályán – A helyi csoportok, énekesek és táncosok fellépése
19,00  – A KÉT PARASZT nevű duó vidám ,mulatós zenei műsora (Magyarországról) 
20,00 – VIKIDÁL GYULA koncertje (Magyarországról)
21,00 -  Tomboladíjak sorsolása
21,30 – Szabadtéri bál a sportpályán

XII. Falunap Felsővámosban (Szlovákia)