A legkésőbb megérkező vámosatyai küldötség a következő üdvözlést hozta magával Gálfalvára

Köszöntő a Vámos Települések IV. Nemzetközi Találkozójára

Tisztelt vendéglátóink, Kedves Vámosgálfalviak!

Kereskedők vagyunk, messze földről a MAGYARORSZÁGI, BEREG VÁRMEGYEI VÁMOSATYÁRÓL érkeztünk. Szeretettel, barátsággal, önzetlenséggel és reménnyel közeledünk. Amint áruinkat eladtuk, az árán reményt, önzetlenséget, barátságot és szeretetet vásárolunk, azt tapasztalva, hogy otthonainkban egyre több legyen a barátság a szeretet az önzetlenség és a remény.

Jól tudjuk, hogy egy hídon áthaladva vámot kell fizetni. A híd fenntartása, a felhajtók, az oda vezető utak karbantartása mindennapos munkát igényel, és költségei vannak. De örömmel fizetjük meg a hídvámot, mert ezt a hidat mindig jó állapotban kell tartani, hiszen ez köt össze minket, a határon túli és az anyaországi magyar nemzetrészeket. 90 esztendővel ezelőtt, egy erős sodrású, könnytől és szenvedéstől zavaros folyó ékelődött közénk, és ennek a neve Trianon volt, amin alig-alig volt gázló, híd meg egyáltalán nem.

90 év után végre újra felépült a híd és szabadon ölelhetjük meg egymást, mi Vámos települések lakói. Megjöttünk mi is Vámosatyáról, mert azt gondoljuk, hogy nem számít, hogy hol élünk, Vámosatyán vagy Vámosgálfalván kérve településünkre ISTEN ÁLDÁSÁT. De ezzel még nem értünk utunk végére, mert csak akkor élhetünk barátságban, szeretetben, önzetlenségben és reménységgel, ha a Kárpát medencében hosszú évszázadok óta együtt élő különböző ajkú népek is egymásra találnak, és ökölbe szorított kezeik és kezeink ölelésre tárulnak majd és legközelebb 1 év múlva hasonló találkozón, vehetünk részt. Íme, megfizetjük a vámot a mi kicsi falunkban vert tallérral, amit Büdy Mihály Bereg vármegye egykori főispánjáról neveztünk el, és amit önzetlenül, szeretettel, barátsággal és reménységgel számolunk le a vámszedő tiszt asztalára, és kérjük a Tiszt Urat, hogy a Büdy tallérainkat juttassa el Vámosgálfalva vezetőinek, amelynek értéke 1 heti itt tartózkodásunkat is fedezi.

Hoztunk ráadást is, otthonaink ízét és illatát. Íme, mindez a vám árút tartalmazó kosárban rejtezik. Fogyasszák egészséggel, műsorainkat pedig, fogadják szeretettel, küldöttségünket barátsággal.

KÉREM, HOGY ENGEDJENEK BELJEBB A KATONÁK, HOGY A VÁMOS TELEPÜLÉSEK IV. NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJÁN RÉSZT VEHESSÜNK

Szász József
polgármester