A Vámos települések V. Nemzetközi seregszemléje

Sajóvámos képviselő testülete úgy döntött, hogy házigazdája lesz 2o12.július 13 – 15 között a vámos család nagy ünnepének, a VÁMOS TELEPÜLÉSEK V.NEMZETKÖZI találkozójának. A döntést követően Komjáthy Lajosné polgármester asszony összeállította azt a csapatot akik  elkezdték szervezni a találkozót. Nem volt könnyű, hiszen a település nem nyert EU-s pályázatot, tehát pénz nélkül vágtak bele a munkába.

A rendezés hírére megmozdult a település ,kicsik és nagyok , elkezdték szépíteni az amúgy is szép, rendezett és virágos  környezetüket, egymás után jelentkeztek a különböző vállalkozá –
sok azzal,mivel tudnának segíteni.

 
Végre eljött július 13-a, és elkezdődött az a települési helytörténeti vetélkedő amivel kezdetét vette a rendezvény.Estére megérkezett  Vámosgálfalva,Vámosszabadi és a szlovákiai Vámos-ladány küldöttsége. Messziről érkeztek,de hajnalig tartott a „rokoni” beszélgetés, a viszontlátás öröme.

Július 14-én reggel sorban érkeztek a delegációk,akiket nagy szeretettel,és bőséges reggelivel vártak a szervezők a Művelődési Ház előtt. 16 vámos település érkezett az V. nemzetközi találkozóra, és adta hírül a világnak,hogy a vámosok nagy családja Sajóvámoson igazi családi hangulatban tarthatja meg összejövetelét. A településen a kellemes nap alaphangját a Pénzügyőr Zenekar  szolgáltatta.

Ünnepi beszédében Komjáthy Lajosné polgármester az összefogás erejét,a településen élők odaadó munkáját,a képviselőtestület támogatását emelte ki,hiszen nélkülük nem lenne találkozó. Hám László a VTSZ elnöke is meleg hangon köszönte meg a helyieknek hatalmas,és önzetlen munkájukat. Beszéde végén a sok éves szövetségi támogatásért Gombár Gábornak
VTSZ Arany kitüzőt adott át . Szabó Károly  dandártábornok,NAV vámszakmai szakfőigazgató  a „ vámosok nagy családjának „ fontosságát emelte ki,és méltatta a rendezést. Demeter Zoltán országgyűlési képviselő a haza szerepét,szeretetét hangsúlyozta.

A beszédek után a települések polgármesterei, a VTSZ elnöke és a NAV képviselője meggyújtották az összetartozást szimbolizáló gyertyákat.Majd átadásra került –mint a következő település házigazdája – a vándorbot Réti Csaba Vámosszabadi polgármesterének.

A nagy sikert arató „DODÓ” kisvonat vitte a település határához az érdeklődöket,ahol Sajóvámos rovásírásos helységnévtáblájának avatására került sor. Közvetelen az avatás után érkeztek a PSE pénzügyőr kerekesei,települési fiatalok kíséretében. Őket a polgármester asszony és NAGY József a PSE ügyvezető elnöke fogadta, köszöntötte, majd a gyerekeknek mezt és ajándékot adott át. Jó volt látni a gyerekek örömét,hogy őket fogadták.Ezt követően közös fa ültetésre került sor,ezzel is a rendezvény nemzetköziségét kívánták az ültetők jelezni.

A reggel óta tartó versenyek,vetélkedők nem befolyásolták,hogy a polgármester asszony és a képviselő testület egy kitűnő kulináris élvezeteket nyújtó ebéddel kedveskedjen a meghívott vendégeknek. Az ebéd alatt megtartotta ünnepi közgyűlését a VTSZ,ahol elnökségi tagnak választottákVÁMOSGÁLFALVA  polgármesterét Balogh Elemért.

A valóban családias ebéd hangulatát csak fokozta,hogy az éppen név és születésnapot ünneplő Sipos Jenőt,és Dr.Minya Mihályt a polgármester asszony külön-külön egy tortával lepte meg.
A családi ebéd végeztével a vendégek saját településeik résztvevőivel töltötték a nap hátralévő  részét,közben meghallgatták  Tolvai  Renáta kitünő előadását.

A vidám és felejthetetlen nap tűzijátékkal és a Pénzügyőr  Zenekar nagysikerű talpalávalójával zárult,mindenki legnagyobb megelégedésére.

Sajóvámos példát mutatott,hogy a mai rohanó,egymással nem törödő világban hogyan lehet és kell egy ilyen rangos eseményt megrendezni pénz hiányában.A résztvevők csak az elismerés
hangján beszéltek a rendezésről,az állandóan megnyilvánuló szeretetről,és a tiszteletről.

A VTSZ méltán lehet büszke Sajóvámosra,hiszen ez a magas szintű rendezés tovább öregbítette  egyébként is kitünő hírüket. Magasra lett téve a mérce a következő rendező település számára.

Ismételten köszönjük minden szervezőnek,közreműködőnek,a képviselőtestületnek, Komjáthy Lajosné polgármester asszonynak,hogy részesei lehettünk a VTSZ V. Nemzetközi  Találkozó jának SAJÓVÁMOSON.

Végezetül megköszönjük a meghívó nyomdába kerülése után jelentkező támogatóknak, nevezetesen a LAGERMAX AUTÓTRANSPORT KFT-nek, KISS JÓZSEF egyéni vállalkozónak Vámosorosziból és a VÁM SERVICE KFT-nek ,hogy anyagi támogatásukkal nagymértékben hozzájárultak a sikeres rendezéshez.

ISTEN áldja SAJÓVÁMOS  település minden polgárát!

 
A Vámos települések V. Nemzetközi seregszemléje