Falunap, avagy Középkori Vigasságok Vámosatyán

Augusztus 2o.-án Középkori vigasságok az újjá éledt Büdy várnál kezdődött az idei falunapi rendezvény VÁMOSATYÁN. Szász József polgármester megnyitójában emlékezett a vár történetére,az elmúlt évek feltárási munkálataira,a segítőkész támogatókra,majd elkezdődött a hagyományokat megelevenítő fegyver és harcászat bemutató,katonai akadályverseny, közben  középkori totó játékon is részt vehettek az érdeklődők. Az első helyszínen Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, nyugalmazott ezredes és munkatársai valamint a Magyar kultúra lovagjai várták, fogadtak és szervezték a látogatóknak a tartalmas programot. Középkori játékok részesei lehettek a gyerekek és felnőttek. Nyilaztak, íjaztak, dárdával és egyéb harci eszközökkel ismerkedtek az idelátogatók, valamint ismeretterjesztő és tréfás játékkal, élettel töltötte meg a közönség a középkori vár környékét.

13. 30 órakor a vendégek és a lakosság az óvoda udvarán valamint a Faluháznál gyülekezetek az ünnepségre. Az augusztus 20.- i történelmi ünnep méltóságának megfelelőn a Faluháztól lovasok honfoglalás kori ruházatban és az ünneplő vendégsereg kíséretében vitték a nemzeti, valamint az EU.- s zászlót az óvoda udvarán kialakított színpadig.

A Falunap művészeti és kulturális programja du. kezdődött, melynek ünnepi köszöntőjét ismét Szász József polgármester celebrálta a zsúfolásig megtöltött Óvoda udvaron. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat polgármestere, majd Németh Sándor a Magyar Kultúra Lovagja versmondással üdvözölte a közönséget és a település lakosságát.  Dr. Tilki Attila ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a parlament az új jogszabályok megalkotásával és az államalapításhoz hasonló léptékű intézkedéseket tesz, melynek alapján a jövő társadalmának kiépítése az alaptörvény preambuluma szerint is a jövő nemzedékére, a fiatalokra vár.

Mint díszvendég Beregszászi Olga STEPHANUS REX aranydíjas adott rendkívül színvonalas és nagyon nagy sikerű dalokat ,  majd a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret,melyet  utána a jelenlévők jóízűen elfogyasztottak.
A Dongó együttes narrátora és dalai államalapító Szent István királyunk törvényeiből adott színvonalas tájékoztatást és hangulatos műsort.
A nap fénypontja volt település díszpolgári címének átadása dr.Gulyás István részére.

Dr.Gulyás István közel 1o éve önzetlenül támogatja azt a polgármesteri törekvést, hogy a településnek legyen saját tájháza, régi falusi életet bemutató vendégszobái, vám múzeuma, egyházi tárgyak gyűjteménye, régi harcászati használati tárgyai,és minden, ami a régi időkre emlékezteti nemcsak a helyieket,hanem a szép számmal  megjelenő turistákat is.

Dr.Gulyás István munkájának köszönhetően a Falunap keretében került ünnepélyes át – adásra az egyházi gyűjtemény, amihez foghatót jelenleg csak Esztergomban lehet látni. A múzeumi látványtár kulcsaira is áldását adták a történelmi egyházak képviselői.

A rendezvény üde színfoltja volt az Észak –Alföldi Regionális Vám és Pénzügyőri Főigazgatóság bevetési egységének bemutatója, mely élethű betekintést adott az egység tevékenységére, valamint a hamisítás elleni tulajdon-jogvédelmi tevékenység szakszerű ismertetése, játékos vetélkedővel egybekötve. A szemünk láttára alakult ki szinte egy igazi földrajz óra ahol a résztvevők a jó válaszokért NAV – os ajándékokat kaptak.
Az igen nagysikerű bemutatót a NAV Közép-magyarországi Vám és Pénzügyőri Főigazgatóság – Bevetési egységének bemutatója.

A rendezvényen megjelent a település korábbi díszpolgára Dr. Berényi László, Bók Mihály a Vámos Települések Szövetsége főtitkára, Dr. Szabó János alezredes,  a NAV Észak-alföldi Regionális Vám és Pénzügyőrség Főigazgatóság főosztályvezetője is.

A vendégek és a lakosság ünnepi ebéden vettek részt, majd folytatódott a BEREGTÖT munkatársai által szervezett játékos vetélkedő. Közben a rendezvényen folyamatosan a színpadi fellépők sorával, színvonalas műsor volt.
A Tájház udvarán, ahol a NAV akciócsoportja tartotta a bemutatót az oda érkező vendégek, megtekinthették a Büdy teremben elhelyezésre kerülő 1927 –ből származó Büdy várrom másolatát, amely bizonyítéka annak, hogy ez a várrom a magyar történelem része és az örökösök ezt a napot választották, hogy az okirat másolatát átadják a településnek. A látogatók a közeli Emlékparkban a hősi múlt az elesett ősök emlékműve és a vámszedés majd a történelem sorsfordító évének kopjafáin időzhettek el. Ez alatt a fellépő művészeti csoportok, zenészek alatt dübörgött a színpad az utcabál előzeteseként.

A rendezvény utcabállal, valódi karneváli hangulatban ért véget. Hangulatos, honismeretben gazdag boldog napot tölthetett a látogató a „Nyugalom és Béke Szigetén” Vámosatyán augusztus 20. –án.

Ismét bebizonyosodott, hogy egy olyan kis település is, mint VÁMOSATYA szinte csodát tud tenni, ha van összetartás, segítőszándék és van egy olyan polgármester, mint Szász József.

Köszönet a település lakóinak, a rendezvény támogatóinak, hogy felejthetetlen FALUNAPOT varázsoltak VÁMOSATYÁN.