Ismét Vámospércs a csúcson

Évtizedes  hagyomány, hogy május utolsó  hétvégéjén harsány  kamaszok  vidám hangulata lengi be a NAV római parti Oktatási Központját abból az alkalomból, hogy a Vámos  Települések   Iskoláinak vetélkedője kerül  megrendezésre. A vetélkedőn  11 vámos település csapata vett részt. / Vámosatya, Vámospércs,Vámosoroszi,Vámosujfalu,Sajóvámos,Somogyvámos,Vámosgyörk, Nemesvámos, /Szlovákiából:  Vámosbalog és Felsővámos /  Romániából  Vámosgálfalva /

A  vetélkedőn megjelent Dr. Balaska  Andrea pénzügyőr ezredes, főosztályvezető, Kosztyú  János a KEKI  igazgatója, dr. Bocsó  Gábor  ig.helyettes, Láng – Miticzki – András  kiemelt főreferens, a KEKI munkatársai, a VTSZ részéről Hám László elnök és Bók Mihály  főtitkár. A 12 ik alkalommal megrendezésre kerülő vetélkedő felemelő pillanata , mikor dr. Bocsó Gábor  úr bemutatta az új, csodaszép  vándorserleget. Erre azért került sor, mert 2018-ban Vámospércs harmadszorra nyerte el a serleget, így az véglegesen a birtokukban maradt.

A vetélkedő két részből állt:  először az 1973 – as Washingtoni Egyezményben/ más néven CITES / meghatározott veszélyeztetett vadon élő állatok és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló ismeretekből kellett számot adni, majd különböző sportos, ügyességi számokban mérték össze tudásukat a csapatok.

A rendkívül jól szervezett, pergő ritmusú vetélkedő első helyét megszerző  Vámospércs  csapata vehette át az új – A NAV által felajánlott – vándorserleget, és az első hellyel járó egy hetes sport táborozási lehetőséget a bakonszegi  PSE táborban.  A második helyezést Nemesvámos szerezte meg ők az IPA – NAV alapszervezet egy hetes táborozási lehetőségét kapták szintén Bakonszegen. Harmadik lett Vámosatya, őket Vámosgálfalva  polgármestere  fogadja egy hétre. A  Magyar Röplabda Szövetség nevében Nagy József operatív igazgató Felsővámos és Vámosgálfalva csapatainak  ajánlott fel, csapatonként  egy négy személyes tiszteletjegyet  a 2019.évi női röplabda Európa Bajnokság budapesti mérkőzéseinek valamelyikére  a  Papp László Sportarénába. Az esemény kiemelkedő része ismét az egymás megajándékozása volt. Jó volt látni, hogy versenyzők milyen barátsággal közelednek egymáshoz. E sorok írói hisznek abban, hogy ezek a gyerekek viszik tovább, és erősítik a VTSZ szellemiségét, közösség építő tevékenységét, egymás megbecsülését, és a múlt ápolását.

A jó hangulatú ebéd  elfogyasztása előtt Láng Miticzki András a szokásos csoportkép felvételéhez rendezte a sorokat, majd a már megszokott finom ebéd elfogyasztására került sor. Ezután Dvorszky Anikó  / NAV KEKI munkatársa / vezetésével az érdeklődök  „ történelmi óra „ előadás keretében  megtekintették a Parlament körül található történelmi eseményeket, és személyeket ábrázoló köztéri szobrokat.

Ez úton is köszönjük a NAV munkatársainak a szívélyes  fogadtatást, az áldozatos munkájukat.
A következő találkozás  2020.

Isten áldja a vámosokat és a vámosiakat !

Hám László                          Bók  Mihály
elnök                                    főtitkár