Mytnán jártunk

Pavel Greksa polgármester úr meghívására június 17.-én Hám László elnök és Bók Mihály főtitkár részt vett a szlovákiai vámos települések polgármestereinek találkozóján Mytnán.

A találkozón részt vett Pavel Greksa Mytna, Roman Svantner,Myto pod Dombyero,Csúr Tibor Velky Bylh, Eduard Balázs Lucsky,Puss András  és Eva BuglárovaHorne Myto polgármesterei. Vámosladány, Mytne Ludanyi Stefán Mojzes  polgármestere ellenőrzést kapott és így lemondta a találkozót.

A találkozót abból a célból szervezte a polgármester úr, hogy a Hévízen bejelentett  ez évi nemzetközi találkozónk megrendezésének részleteit tárgyaljuk meg.

A 10 órakor kezdődött megbeszélést  Mytna polgármesteri hivatalának dísztermében tartottuk. A kölcsönös üdvözlések után  Pavel közölte a rendezvényünk tervezett időpontját. Kicsit megcsúsztunk, mert az augusztus korábban bejelentett időpont átkerült szeptemberre.

A Vámos Települése Szövetségének 7. nemzetközi találkozója  2015 szeptember 12-13 napján Mytnán (Szlovákia) kerül megrendezésre.

A polgármester úr elmondta, hogy településükön, már az 5. éve  rendezik az üvegfúvás napját, mely a település történelmében az 1770-es évektől 1916-ig tartott. Fa tüzelésű üveghutákban fújták a különböző üvegeket a korabeli szakemberek. Ennek emlékére építettek egy üveghutát, melyet a ma már sehol nem használt fa tüzeléssel fűtenek fel 1300 fokra, ahol az üveg folyóssá válik. Az Európa szerte híres hutát a rendezvény hetének keddjén kezdik felfűteni, hogy szombatra, a találkozónk napjára működőképes legyen.

Találkozónkra már pénteken várják a nagy távolságból érkező rokonokat. 100 főt tudnak elszállásolni. Felsővámos és Nagybalog küldöttsége már pénteken délután megérkezik, hogy a Magyarországról és Romániából érkező csoportok mellé a magyarul tudó kísérők megismerhessék a rendezvény helyszíneit.

Szombaton reggel már 7 órától fogadják a csoportokat.

Házigazdáink a településre való bejutáshoz ismét vámot fognak szedni. Erre minden csoport gondoljon. A településekről a táncoló, énekelő csoportokat szeretettel várják.

Ott tartózkodásunk alatt a főtitkár úr egyeztetett, hogy a pénzügyőr zenekar is részt tud venni találkozónkon. Rendezvényünk hivatalos megnyitója 10 órakor kezdődik, a hagyományoknak megfelelően  gyertya gyújtással, majd a himnuszok elhangzása után üdvözlő beszédek következnek, melyet a zenekar kb. fél órás koncertje követ. Ezután a színpadon fél óránként felváltva üvegtechnikai bemutatók és különböző csoportok fellépései következnek. A finom ebéd elfogyasztása után a polgármesterek többsége elbúcsúzott. Vendéglátón Pavel Greksa és Csúr Tibor elvittek bennünket a meseszép környezetben lévő leendő rendezvényünk színhelyét megtekinteni. Hegyekkel gyorsvizű patakkal, halastóval, gyönyörű gerendaházzal körülvett futballpályán lesz rendezvényünk és a színpad mellett az üveghuta . Mondhatom, hogy ideáli és mesébe illő környezet.

A rendezők igyekeznek emlékezetessé tenni a 7. nemzetközi találkozónkat. Kérünk minden települést, hogy a zavartalan lebonyolítás érdekében a visszajelzéseket Bók Mihály főtitkár úrnak a határidők előtt eljuttatni szíveskedjen. Rendezvényünk sikere rajtunk is múlik.

A különlegesnek ígérkező rendezvényünk  meghívóját és részletes programját  később tesszük közzé. Addig is készüljön minden település a rég várt ismét nagy találkozónkra.

Hám László                                             Bók Mihály
Elnök                                                        főtitkár