Tábornok Úr, képviselő hölgyek és urak, Kedves meghívott vendégeink!

Tisztelt Közgyűlés!

Egy évvel ezelőtt a Nemesvámoson tartott 2. országos találkozón az addig eltelt egy év munkájáról adhattam számot. Akkor úgy értékeltük a vtsz. eltelt egy évét, hogy elképzeléseink, tervezett programjaink jó eredménnyel megvalósultak. Most 2009 júliusában ismét sikeres munkavégzésről adhatok számot.

Időrendi sorrendben haladva az első megemlítendő rendezvényünk az I. Virág János énekkari találkozó és verseny volt, amit a néhai vámosgyörki zenepedagógusról neveztünk el és évente rendezzük meg Vámosgyörkön.. A szövetség meghívására 11 kórus jelentkezett a találkozóra, melyek között két szlovák (Vámos Balog és Vámoslucska) és két Romániából érkező (Vámosgálfalva és Vámoslázi) kórus volt.
A szakmailag két kategória (hagyományőrző népdalkörök és több szólamban éneklő kórusok) versenyét három tagú szakmai zsűri bírálta. Az arany,ezüst és bronz érmek mellett a Vám és Pénzügyőrség különdíját is kiosztottuk. Fergeteges előadásukkal óriási sikert arattak a vámoslucskai férfi kórus tagjai, akik még az esti táncolásban és a nótázásban is élen jártak feledtetve azt a tévhitet, hogy magyarok és szlovákok közt komoly ellentétek vannak. Ez bárki számára látható, ha a honlapunkon a videók között megtekinti az eseményről készült felvételeket. A következő nagy esemény , mely szövetségünk életében egy fordulópont jelentett, 2008 december 9.-e. Ezt megelőzően októberben látogatást tettünk a részletek megbeszélése érdekében a szlovákiai Vámosladányban, ahol a csatlakozni kívánó 5 település polgármestereivel egyeztettük a csatlakozás részleteit. A tárgyaló delegáció tagjai voltak Hám László elnök, Bók Mihály főtitkár,Sári lajos alelnök és Dr. Dobos Róbert titkár úr. Myto pd dombierom, Mytna, Mytneludany, Velky blh és Lucky települések polgármesterei határozott igent mondtak a csatlakozásra.