Tekerő fináncok a nagy találkozóra

A Vámos Települések Szövetsége 2007.július 27-én alakult Vámosgyörkön. Összesen húsz település csatlakozott hozzá. A "vámos"szót viselő magyarországi és határon túli településből álló szövetség rendszeresen szervez találkozókat, melynek célja a településeken élő polgárok közötti kapcsolatok kialakítása, az egyes települések hagyományainak, kultúrájának egymással történő megismertetése és a települési önkormányzatok közötti segítségnyújtás.
 
2016. június 24-25-26-án a NAV hathatós támogatása mellett kerül sor, – hiszen kezdettől fogva szoros együttműködésben vagyunk a vámszolgálatot irányító és ellátó hivatalos szervezettel-, kilencedik alkalommal a vámos települések találkozójára, melyet ebben az évben Vámosújfalu rendez meg.
 
A szövetség zászlaját központjából, Vámosgyörkről viszi 17 pénzügyőr kerékpárral a nagy találkozó színhelyére Vámosújfaluba. Június 23-án Vámosgyörkre . A Pénzügyőr Sport Egyesület tömegsport szakosztály kerékpárosai az ország különböző igazgatóságairól érkeztek. Így Kecskemétről, Tatabányáról, Székesfehérvárról, Miskolcról akiket  Gedei Zoltán  Vámosgyörk polgármestere és Hám László  a VTSZ elnöke fogadta .
 
Az ünnepélyes est során a köszöntők, illetve finom vacsora elfogyasztása után a hastánc elvarázsolta a meghívott vendégeket, majd a népmese világába röpítette őket, és a vérpezsdítő zumba hozta meg a kedvet az esti táncoláshoz, mulatozáshoz.
 
Másnap az energiát adó reggeli után, ünnepélyes formában átadtuk a szövetség zászlaját, melyet az úton indult útjára rendőri felvezetéssel gyermek-és felnőtt kíséretében a csapat, hogy kerékpárral Vámosgyörk határát maga mögött hagyván, a 250 km távot megtéve,este a  Sajóvámosi gyerekek és kerékpárosok fogadták őket és kísérték az ünnepélyes fogadásra. Itt is ünnepi fogadás és kiadós vacsora várta,miután későig nyúló jó szórakozás.Másnap reggel 8 óra után indultak a sportolók a végső távra, kisérőikkel.
Vámosújfaluba 25.-én délelőtt 10 órára érkeztek meg a találkozó színhelyére.A zászló megérkezése után elkezdődött az ünnepség .
 
Mi vámos települések mindig erős, összetartó, hagyományőrző és hagyományteremtő közösséget alkottunk. Számunkra a településeink többet jelentenek, mint lakóhelyünk. Vámos településnek lenni: életérzés, kultúra, életforma!