Tour de Vámos 2013

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Vámos Települések találkozóját, amit most Vámosoroszi kapott meg. Ennek kapcsán a Pénzügyőr Sportegyesület tagjai meghívást kaptak, hogy kerékpárral teljesítsenek egy vámostúra-útvonalat, hogy így érkezzünk meg a találkozó színhelyére.

Első állomásunk, csütörtök délután, Vámospércsen volt, ahol a Polgármester Asszony és a képviselő testület tagjai fogadták a csapatot. A köszöntő és a vendéglátás után finom vacsorával kedveskedtek, majd a Tájházban szállásoltak el.  Reggel 5 órai kelést követően a reggeli utána nyeregbe pattanva indultunk el a következő vámos településre, Vámosatyára.  
Délután 2-re odaérve, 128 km-et tekertünk le, ezt a PSE titkárasszony is megerősítette, aki szintén részvett a túrán. A település határától a helyi bringás gyerekek és rendőrségi autók vezettek fel minket az ottani vendéglátó házig, ahol nagyszámú helyi lakosság várt minket. Megérkezett és csatlakozott hozzánk Szabó Károly szakfőigazgató úr. illetve két szomszédos régió főigazgatója is.

Szász József, polgármester úr rövid köszöntője utána, óvódások adtak műsort részünkre. Nagyon jól betanított és előadott produkciót láthatunk, gyermek-lagzi néven, nagy élmény volt. Ezután az iskolások énekeltek nekünk, nem kis megdöbbenésünkre, hogy ez is milyen jó előadásra sikeredett. Csak gratulálni tudunk a település fiataljainak és a felkészítőknek. Ekkor még nem sejtettük, hogy Vámosatya még mi mindennel tud meglepni bennünket.

Egy nagyon finom kiadós ebéd következett, házi italok kóstolásával együtt, de erre nagy szükség is volt, hogy az elveszett kalóriákat bepótoljuk.  A szállás kiosztása és elfoglalása utána, lovaskocsival vittek a település Tájházához, amiben egy vámos múzeum is volt.  Itt a vámszedés hagyományait mutatták be évszázadokkal ezelőtti tárgyakon keresztül napjainkig. Mi, pénzügyőrök is némelyikre rácsodálkoztunk, hogy ilyet is láthatunk, pl. hogy a témánál maradjuk, működőképes finánc szolgálati kerékpár, még a háborús időkből.
Majd a tájházzal szemben egy úgynevezett Látványtárat is megnéztünk, ahol a vidéki kultúra tárgyait láthattuk, kiegészítve vallási, művészeti alkotásokkal is. Egyedi, csodálatos látnivalók voltak, elismeréssel adóztunk a kiállítás tárgyainak nem kis ideje tartó összegyűjtésének, rendszerezésének.

Vacsora előtti kölcsönös köszöntök utána, megkaptuk a Büdy-Vár emlékérmét, majd megkezdtük a vidéki élet saját alapanyagaiból készült ételek, italok fogyasztását és végül egy élőzenés szórakozás utána takaródót fujtunk.

Másnap 6-kor keltünk és a toroskáposztás reggeli utána a következő kerékpáros vámos etapot kezdtük meg.  Ez már kisebb távot jelentett és 10 óra előtt Vámosorosziba értünk, szintén a határtól a helyi kerékpáros gyermekek kísértek be minket a főtérre, ahol már az összes vámos település küldöttei megjelentek a helyi focipályára való vonulás érdekében, ahol maga a Vámos Települések Találkozója lett megrendezve.

Ez egy nagyszabású rendezvény volt, a Himnusz elhangzását követően a vendégek, többek közt, a térség országgyűlési képviselőjének, a NAV KEKI vezetőjének, a Vámos Települések elnökének, a NAV szakfőigazgatójának a köszöntője hangzott el. Majd a Pénzügyőr Zenekar fellépése és egyéb zenés, táncos bemutatók voltak a színpadon, illetve egyéb sportrendezvények, és egy futballmeccs sorozat a pályán. Egy finom ebéd után, – köszönet Polcz Attila főigazgatónak -, mindannyian találtunk sport vagy egyéb programot, amin részt vehettünk, illetve, néhányan aznapra is ottmaradtak.

Kijelenthetjük, hogy minden vendéglátó vámos településen nagyon jól éreztük magunkat és reméljük, hogy a pénzügyőr kerékpáros túra teljesítése is hozzájárult a vámos családi kötelék szorosabbra fűzéséhez.

Köszönjük, akik a túrát szervezték, főleg azoknak köszönjük, akik sokat készülve az utunkat egyengették. Külön köszönet a települések lakóinak a példás vendégszeretetért.

Budapest, 2013. június 3.

ZA