Ünnep Somogyvámoson

Augusztus 2-4 között került megrendezésre a Vámos Települések XII. Nemzetközi Találkozója SOMOGYVÁMOSON.

13 tagtelepülés képviselői gyülekeztek, a NAV meghívott magasszíntű vezetőivel abból az alkalomból, hogy  a vámos hagyományok szerint megünnepeljék az újbóli találkozást. Mindegyik delegáció megállt a „vámsorompó” előtt, a vámszedést mint hajdanán jezsuita barátok végezték, annak megfizetése után léphettek a település ünnepi részére. Dékányné Károly Marianna polgármester asszony  és képviselőtársai a falu lakóival együtt várta és fogadta az érkező delegációkat, akik nemcsak hazai  tájakról, hanem Szlovákiából és Romániából / Erdélyből / is örömmel jöttek.

SOMOGYVÁMOS lakói szeretettel és barátságos  vendégszeretettel fogadták a vámos és vámosi rokonokat. A PÉNZÜGYŐR Zenekar felvezetése mellett az ünneplők bejárták a település egyik részét, majd felavatásra került a település lakói által  épített VTSZ emlékkapu, melyen keresztül pontosan  SOMOGYVÁMOS öröksége , a régi templom látható. Az emlékkapun feltüntetésre kerültek a VTSZ tagtelepüléseinek  nevei, kiegészülve a NAV és a VTSZ feliratokkal.

A megnyitó beszédében a polgármester asszony őszinte elismerését fejezte ki a település lakóinak, hogy  társadalmi  munkájukkal, anyagi támogatásukkal  nagyban hozzájárultak ezen rendezvény megrendezéséhez. Hám László a VTSZ elnöke megemlékezett az elmúlt 13 esztendő tevékenységéről,  és arról a nagyfokú támogatásról amit a NAV rendszeresen biztosít./ évenként gyermekvetélkedő, majd a csapatok táboroztatása, zenekar rendszeres fellépése a nemzetközi találkozókon, a járőrszolgálat kutyás bemutatója, a hagyományos hévízi közgyűlések, a megyei igazgatóság támogatása az előkészítés során /. Természetesen a VTSZ segíti a testület azon tevékenységét, hogy növekedjen az adótudatosság, szerény lehetőségeihez mérten közreműködik  a jogkövetői  magatartás mielőbbi  kialakításában, támogatja a bűnmegelőzési szemlélet minél szélesebb ismertetését, egyszóval stratégiai partnere a civil oldalon a Nemzetei Adó és  Vámhivatalnak.

Polcz Attila pénzügyőr dandártábornok, rendészeti szakfőigazgató  dr. Sors László államtitkár úr nevében köszöntötte a megjelenteket, és  a NAV  további támogatásáról biztosította a  VTSZ vezetőit.  Államtitkár úr nevében átadta a rendezésért járó NAV elismerést DékánynéKároly Marianna polgármester asszonynak. A meghívott kormánytisztviselők is méltatták a település nagyszerű rendezését ,és köszönetüket  fejezték ki a közösségi összetartás érdekében végzett munkáért.

A  PÉNZÜGYŐR ZENEKAR koncertjével kezdetét vette  a nemzetközi  találkozó. Ezzel egyidőben a VTSZ megtartotta a hagyományos ünnepi közgyűlését, aminek keretében Bók Mihály főtitkár átadta a Pénzügyőr SE ajándékát  a polgármester asszonynak, nevezetesen sok-sok foci ,kézi és röplabdát, mely az iskola részére került támogatásként felajánlva. Átadásra került továbbá  a  Magyar Röplabda Szövetség felajánlása / Nagy József úr közreműködése által / 8 db tiszteletjegy az augusztus 24-i Európa Bajnokság magyar vonatkozású meccseire.

Mint a NAV – IPA elnöke Polcz Attila úr rövid tájékoztatást adott arról, hogy az iskolai vetélkedőn helyezést elért csapatok milyen „kiképzést” kaptak az egyhetes táborázás alatt, mikre próbálták a gyerekek figyelmét felhívni, pl: tájékozódás, vészhelyzet  kezelése, stb. A visszajelzések alapján mindenki nagyon jól, és biztonságban érezte  magát. A főtitkár mindenkinek nagyon jó előkészületeket kívánt az őszi választásokhoz, és mivel ez évben a Virág János ének és zene vetélkedő elmarad, így a legközelebbi találkozó idejéig / 2020.február HÉVÍZ / mindenkinek jó egészséget, és sok sikert kívánt. Ezzel a közgyűlést bezárta.

A közgyűlés utáni ünnepi ebéd elfogyasztása után a meghívott  vendégeket, később az összes érdeklődőt egy kis vonat KRISNA VÖLGYI körutazásra vitte, ahol szakszerű idegenvezetés mellett mindenki bepillantást nyerhetett  egy más világról.

A találkozó harmadik napján a résztvevők megállapították ,hogy a rendezvény ismét bebizonyította azt, hogy a vámos és vámosi hagyományok ápolása mentén mindig születnek  új barátságok, mindig felszínre kerülnek rég elfeledett történetek, ezáltal a hagyományápolás mindig új erőre kap.

Jó volt résztvevőnek lenni, jó volt látni  az elégedett arcokat, és jó volt hallani, hogy ugye jövőre ismét találkozunk.

Isten áldja a vámosokat és a vámosiakat egyaránt !

 

A kapcsolódó képgarléria ide kattintva érhető el >>