Ünnepnapok Vámosorosziban

2o13.március 22.én a Vámos Települések Szövetségének budapesti közgyülésén derült ki, hogy Vámosszabadi nem tudja megrendezni az ez évi VTSZ nemzetközi találkozóját. Hám  László elnök megkérdezte a mellette ülő Végh Endrét,Vámosoroszi polgármesterét,Endre, nem tudnátok ti megrendezni ? A polgármester úr azonnal felhívta a település alpolgármesterét, majd hosszas konzultáció után bejelentette, VÁMOSOROSZI  kész a nemzetközi találkozó megrendezésére. Elkezdődött a támogatók felkutatása,a kapcsolatfelvétel a NAV Észak-alföldi Regionális Vám és Pénzügyőri Főigazgatójával,Polcz Attila urral,a NAV adóági fő –igazgatóság főigazgatójával Fazekas Jánosnéval. Bámulatos összefogás alakult ki a felek között,hiszen elkelt a támogatás,mivel az 55O fős település majdnem a legkisebb a szövetségi tagtelepülések között. Helyszíni bejárás,terület kijelölés,falutakarítás,műsorok összeállítása, felelősök kijelölése,szóval beindult Vámosoroszi életében az egyik legnagyobb rendezvény előkészítése. Az együttműködés területén nyújtott NAV-os támogatással nagyon magasra került a mérce, a következő házigazdának.Nem egyszerű ezt megismételni!

Az első és legmesszebbről érkező delegációk már május 3o-án este megérkeztek,és kellemes hangulat mellett elkezdődött az ismerkedés. Másnap,azaz június 1-én 9,3o  h-ra megérkeztek
a delegációk, a Pénzügyőr Zenekar,és megérkezett a PSE 15 fős kerékpárcsapat Gombár Gábor vezetésével,na meg a település azon fiataljainak kiséretében akik szeretik a kerékpárt.
Meg kell említeni,hogy a kerekesek Vámospércsről indultak,Vámosatyán keresztül érkeztek a rendezvény helyszínére.Minden állomáson kisebb népünnepély keretében fogadták a kerekeseket.

De.1o h kor a  Pénzügyőr Zenekar vezetésével megindult az ünnepi menet,a településen keresztül a rendezvény helyszínére, a  gyönyörű környezetben lévő focipályára. A település polgármestere Végh Endre köszöntötte a megjelent Vámos települések polgármestereit,a delegáció tagjait,a NAV megjelent vezetőit, és természetesen a település lakóit. Ezt követően a  hagyományoknak megfelelően Hám László a VTSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, méltatta a település lakóinak odaadó munkáját,majd az elnökség döntése értelmében Kosztyú Jánosnak a NAV KEKI főigazgató helyettesének a VTSZ arany kitűzőjét adta át, a hosszú évek során  nyújtott támogatásért.Ezen elismerés évente csak egy alkalommal és egy személynek kerül átadásra.  A NAV részéről Szabó Károly tábornok vámszakmai szakfőigazgató köszöntötte a „ vámosok nagy családját” s ezután a PSE nevében 5 futbal labdát ajándékozott a település fiataljai számára.

Vámosoroszi önkormányzatának képviselő testülete az ünnepre való tekintettel úgy döntött,hogy Díszpolgári címet adományoz a településen 5o évet tanítással töltött Sípos Pálné tanító néninek, Botos Lászlónak, a költői munkásságáért,függetlenül attól,hogy ma már nem Vámosoroszi lakos,és Bók Mihálynak, a VTSZ főtitkárának , a településnek nyújtott eddigi önzetlen támogatásáért.

A Vámos Települések Polgármesterei a hagyományoknak megfelelően ,az összetartozást  szimbolizáló közös gyertyagyújtással erősítették meg,hogy a „vámosok nagy családja” igenis ismét együtt van, igen is van jövője a közösségnek, az egymás megbecsülésének, a hitnek.

A protokolláris események után szintén a hagyományos közös fa ültetés után elkezdődtek a sport,és kulturális műsorok. A települések –öregek és fiatalok,kicsik és nagyok- rendkívül színvonalas produkciókkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Az égiek is nagyra értékelték azt az összefogást,szívélyességet amit a helyiek produkálta, hiszen a hangulaton kívűl az időjárás is kitünő volt. A különböző helyszíneken  ,őrületes nagy asztalitenisz csaták zajlottak,majd halk duruzsolás mellett sakk szimultán 142 fő részvételével,és természetesen a legnagyobb  érdeklődés mellett folyt a kispályás foci vetélkedő. Az érdeklődés nagysága azért volt nagyobb,mert itt a hazai csapat volt a legnagyobb esélyes,amit később be is bizonyítottak.

A fenti versenyszámok után színvonalas bemutatót tartott a NAV Észak-alföldi bevetési egysége ,bemutatta a cigarettacsempészés,a tiltott határátlépés,a kábítószer elleni küzdelem egyes   részleteit. A bemutató óriási siker volt,köszönet a résztvevő pénzügyőr kollégáknak.

A délután színes, és egyik fő attrakciója a magyar fogathajtó bajnokság egyik futamának lebonyolítása volt.A sok elegáns   fogat,a szép lovak láttán örömmel nyugtázták a nézők,a magyar virtus él,erős és fejlődőképes.

Külön helyszínen,igen nagy érdeklődés kisérte a pálinka verseny zsűrijének munkáját,melyet Kiss József vámosoroszi vállalkozó vezetett,és bizton állithatjuk semleges volt. A zsűriben helyett kapott Soltész József ezredes úr, a NAV megyei igazgatója, és csapata,Séra Zoltán Vámosújfalu képviselője,valamint a helyi érdekeltek. Az általuk megállapított helyezésekkel a résztvevők többsége egyetértett.

Az eredményhírdetésen az alábbiak derültek ki:

Sakk szimultán: a legtovább Tukacs László és Garda Endre bírta az iramot a nagymester úrral. Minden résztvevő oklevelet kapott.

Asztalitenisz:

15 induló közül az első helyezett KACSÁH NORBERT Vámospércs
A 2,3,4-ik helyezést a szlovákiai VÁMOSLUCSKA / Lúcky ! versenyzői érték el

Kispályás Foci – Vámos Kupa:

 
l. Vámosoroszi
2. NAV Záhony
3. Sajóvámos
4. Vámosgálfalva
5. Vámospércs

A torna gólkirálya: SZANISZLÓ ZOLTÁN  Vámosoroszi, 12 góllal
Legjobb kapus:

FEJES BÉLA  Sajóvámos
KLUBOSA JÁNOS   NAV Záhony

Pálinkaverseny:

 ARANY  EZÜST  BRONZ
 Lengyel Zoltán /cseresznye/  Gáti András / som/   Szászi Béla /szilva /
 Papp László   /meggy /  Diószegi Szabolcs /körte/  Pályi Ferenc / kajszibarack/
 Kállai Tibor   /meggy/  Gáti András /alma/  Vass László /körte/
   Vass László /szilva/  Gáti András /szilva /
   Bartha Zsolt/alma/  
   Gáti András / alma/  
 
Pálinka termelők :

 Arany  Ezüst  Bronz
 Kökény  koronás birs  alma / Betyáros páűlinkafőzde,Fgy/
 Birs  /Panyola/  Meggy  Bodza
 Alma /Kömörő/    Sárga muskotály szőlő/ Tokaj/
     Nagydobosi sütőtök
     Szatmári szilva pálinka /Kisar/
     Szilva /Szamosangyalos/
     Szilva /Kömörő/
     Tokaji hárslevelű szőlő
     Belényesi körte
Körte / Kömörő /

FOGATHAJTÁS:

 Főhajtó  Segédhajtó
 Nagy Benedek  Panyola  Ifj.Szabó Zoltán Olcsvaapáti
 Jáger Gábor 1.fogat Jármi  Széles Sándor Nagyszekeres
 Szilágyi Botond  Tiszaberek  Csúcs Barna    Csenger
 Balla Zsolt  Fehérgyarmat  Szaploncai István Fehérgyarmat
 Kovács Dóra  Jármi  Dobos Béla   Fehérgyarmat
 Jáger Gábor 2.fogat  Csenger  Nagy Sándor Panyola
A díjak átadás után éjfélig tartó mulatsággal folytatódott a VTSZ 6-ik nemzetközi találkozója. Vasárnap azaz június 2-án református istentisztelettel vette kezdetét a nap, majd a fiatal focirajongók 11 –es rugóbajnokságával folytatódott,és egy kellemes közös ebéddel fejeződött be a találkozó.

Az összefogás,egymás megbecsülése VÁMOSOROSZI életében az egyik legnagyobb,leglátogatottabb eseménnyé emelte a rendezvényt. Az idelátogatók jó szívvel gondolnak majd vissza a figyelmes kiszolgálásra,a szívélyes fogadtatásra,a kellemes időtöltésre.

Minden résztvevő nevében köszönjük szépen ! Az Isten áldja Vámosoroszi minden lakóját !

A tisztesség úgy kívánja,hogy végül, de nem utolsó sorban említsük meg a támogatókat,akik nagyban hozzájárultak a színvonalas és egyben sikeres rendezéshez.

Fipkersz Kft Fehérgyarmat,  Kiss József mezőgazdasági vállalkozó Vámosoroszi, Erdőhát Zrt, Csaholc,  Lovassportkör Fehérgyarmat, Vépisz Kft Túrricse, Kiss Béla Víz-Gáz Szerelő mester, Orosz András épitési vállalkozó, Kereszti Tamás vállalkozó, Nemzeti Adó és Vámhivatal,Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége,Royal-Sped Rt, Vámco vám- Ügynökség, Eurosped Zrt,Recyclomed Kft,Fekete és Fia Kft, Vámservice Kft , Derzsi és Wernitzer Kft,Vámkapu Vámügynökség Kft,AD INTRADE ÉS SERVICES Kft,HOFFER Kft,  MAGÓ JÁNOS és MAGÓ JÁNOSNÉ, Nagykáta,Varga és Társai Kft, Tápiószele, és a Prémium füstölthús termékeket előállító HÚSCSARNOK Kft, TÓALMÁS,HAMAR BARKÁCS Kft, KUNSÁG – SZESZ Zrt., Vámos Települések Szövetsége,

Magyarország, 2o13.junius 6.

Bók Mihály

 
Ünnepnapok Vámosorosziban