VIII. Virág János Énekkari Találkozó VI. vers és mesemondó verseny

Idén ismét megrendezésre került az immár hagyományos Virág János Énekkari Találkozó, vers és mesemondó verseny ezúttal rendhagyó, online formában.

Sok szeretettel vártuk azon vámos települések kórusainak, népdalköreinek, énekegyütteseinek jelentkezését, akik népdalkör vagy kórus kategóriában szerették volna magukat megmérettetni a neves szakmai zsűri előtt. A jelenlegi különleges helyzetre való tekintettel, az énekkaroknak idén összesen kettő, szabadon választott, a kórusok profiljába leginkább beleillő dalt kellett elénekelniük, és online formában számunkra megküldeniük.

A vers kategóriában indulóknál szabadon választott, a mesemondóknál népmese, vagy tájjellegű segédeszköz nélküli előadásokat vártunk. Természetesen a beérkező videókat szakmai zsűri előtt vetítettük le, melyre 2021.november 6-án került sor a Közösségi Ház szép termében. Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadta meghívásunkat: Gedei Zoltán Vámosgyörk polgármestere, Hám László Vámosgyörk alpolgármestere, a Vámos Települések Szövetségének elnöke. Hám Eszter szövetségünk megalakításának ötletgazdája, a Virág János találkozók vers és mesemondóinak tárgyjutalom adományozója, a Vámosiak szíve díj alapítója. Bók Mihály a Vámos Települések Szövetségének főtitkára. Dr.Balázs László, Vámosgyörk jegyzője, a Vámos Települések Szövetségének titkára.

Szakmai zsűrink tagjai: a zsűri elnöke Dr.Balaska Andrea pénzügyőr ezredes, főosztályvezető. Kapi-Horváth Ferenc, pénzügyőr ezredes, zeneszerző, karmester, a Pénzügyőr Zenekar vezető karnagya. Dr.Virág Gábor, bíró, versenyünk névadójának fia. Végül, de nem utolsó sorban Dr.Szabó István-nyugalmazott középiskolai tanár.

Az online Virág János Énekkari Találkozón a következő kórusok vettek részt: Felsővámos – Csemadok éneklő csoport, Nemesvámosi Borostyán népdalkör, Nagybalog (Vámosbalog) – Szivárvány énekkar, Vámospércs –Búzavirág gyermekkar, Vámospércsi Népdalkör, Vámosújfalu –Ruszin dalkör.

Vers kategóriában az alábbi személyek képviselték településeiket: Vámosgyörk- Satáné Benei Mária, Nagy- Hám Evelin Sára, Veres Violetta és Veres Krisztián. Nagybalog (Vámosbalog) – Ibos Szilárd és Pecsők Zsombor. Vámospércs – Petruska Kristóf János, Trencsényi Lujza valamint Somogyi László Gábor. Vámosújfalut Garai Boglárka képviselte.

A beérkezett videók megtekintése után a zsűri értékelte az előadásokat, melyről Németh Zoltán felvételt készített. Ezt a felvételt, valamint az összes elhangzott produkciót az érdeklődők megtekinthetik a www.vtsz.eu oldalon. A vámosgyörki résztvevőknek Hám László és Hám Eszter személyesen adta át a díjakat, különdíjakat, okleveleket, a többi településre postai úton jutattuk el a felajánlásokat.

Köszönjük mindenkinek, akik vették a fáradságot és megküldték számunkra felvételeiket! Bízzunk benne, jövőre személyesen is találkozhatunk és a megszokott keretek között rendezhetjük meg a Virág János Énekkari Találkozó vers és mesemondó versenyünket!

Balogné Ványi Diána
közművelődési szakember